"Jött a víz, mint az ítélet" - kitelepítés és mentés a víz alá került Felsőzsolcán

Vágólapra másolva!
A víz által elárasztott Felsőzsolcáról az emberek többségét éjszaka kezdték el kitelepíteni, sokan a fáradtságtól még felfogni sem tudták, hogy mi történik velük. A mentésen dolgozó tűzoltók szerda óta nem voltak otthon, és pihenni is csak akkor tudnak, ha nincs sürgős munkájuk - azaz szinte soha. Összefoglaló a mentési munkáról.
Vágólapra másolva!

"Jött a víz, mint az ítélet, és csak annyit mondtak, hogy menjen mindenki, amerre tud" - Zemlényi Tiborné azt mondja, nekik szerencséjük volt, mert van egy autójuk, így a család, négy felnőtt és tíz gyerek bezsúfolódott a Ladába, és este nyolc óra körül mindenüket hátrahagyva az egyetlen járható úton elhagyták a falut. Alsózsolcán és Petrin át előbb Nyékládházára mentek, majd onnan kerültek Miskolcra, ahol most a Vörösmarty Általános Iskolában berendezett átmenti szálláson várják, hogy visszatérhessenek házukba.

A Miskolctól öt kilométerre fekvő, hétezer lakosú Felsőzsolcát teljesen körülvette, majd elöntötte a megáradt Sajó. Zemlényiné szerint szombaton reggel hatkor figyelmeztették az embereket, hogy szedjék össze a legszükségesebb holmijukat, és készüljenek arra, hogy el kell hagyni a falut. Ők csak az igazolványaikat pakolták össze, és a gyerekeknek egy váltás ruhát, minden mást hátrahagytak a házukban. "A falubéli Csorba Róbert platós kocsival hordta ki az embereket, tán még mindig dolgozik, mert még sokan vannak bent" - mondta az [origo]-nak telefonon Zemlényiné. Nekik azóta semmi hírük arról, hogy elöntötte-e már a víz a házukat, áll-e még.

"Kemény srácok, bírják"

A községben rengeteg katona és tűzoltó is segíti a mentést, de korábban a védekezésből is kivették a részüket. "Nyúzottak, de kemény srácok, bírják" - mondta az árvízi védekezésre kirendelt tűzoltókról az [origo]-nak telefonon Andráska Attila, a Miskolci Tűzoltóság B csoportjának szerparancsnoka. A miskolci tűzoltók 26 fős csapata vasárnap késő délelőtt újabb parancsra várt az elöntött Felsőzsolcán, ahol a csapat fele szombat reggel fél kilenctől, másik fele szombaton estétől dolgozott a kitelepítésen.

A tűzoltók csónakokkal mentették az embereket, idős, mozgássérült embereket, gyerekeket szállítottak ki az elöntött házakból. Szombaton még a felszólítás ellenére sokan nem fogták fel a helyzet súlyát, ezért úgy döntöttek, hogy maradnak - mondta Andráska. A kritikus vízszint miatt szombaton éjfélkor elkezdődött a kitelepítés, de a tűzoltóparancsnok szerint éjjel is csak azoknak tudtak segíteni, akik kérték. Nehezítette a munkájukat, hogy éjszaka kellett dolgozni, és nem házról-házra járva mentették az embereket, mert a segítséget kérők a községben elszórva élnek. Az emberek a vészhelyzet ellenére nyugodtak voltak, csak azok ijedtek meg, akik már hallották korábban, hogy több elárasztott ház összedőlt - mondta Andráska.

A tűzoltóknak vasárnap délelőtt az emberek után még a saját autójukat is ki kellett menteniük Felsőzsolcáról, az IFA-t csak a honvédség segítségével tudták kivontatni. A tűzoltókat szerdán hajnali háromkor rendelték be, azóta nem voltak otthon, a pihenőidejüket is a laktanyában töltötték - mondta Andráska, aki szerint sok idő nem jutott pihenésre. A környéken ugyanis nemcsak a Sajó, de a Hernád és a Bódva is árad, így csak két-három óra pihenő jut egy csapatnak egy nap - mondta Andráska. "Bármilyen fáradtak is az emberek, egy szóra ugranak, ha kell, mert a szemük előtt lebeg, hogy emberi életekről van szó. Ezt vállalták, ez a hivatásuk" - magyarázta a parancsnok. Vasárnap délelőtt - sokan több mint 24 órás munka után - újabb parancsra vártak, és még nem tudták megmondani, hova mennek. "Az élet minket nem a saját dolgunknak rendel, oda megyünk, ahova hívnak" - mondta Andráska.

Estére várják a feszültséget a befogadóhelyeken

"Kint vannak az udvaron az emberek, napoznak, nincs velük probléma" - mondta egy, a miskolci Vörösmarty Általános Iskolában dolgozó önkéntes vasárnap délelőtt az [origo]-nak. Az iskolában körülbelül 250 felsőzsolcait szállásoltak el, a több mint nyolcszáz kitelepített ember fele pedig a városi sportcsarnokban kapott szállást. Zemlényiné szerint az iskolában nagyon jó ellátást kapnak, "rendesen bánnak velünk, és ennivalót, ruhát is adnak".

Forrás: MTI/Vajda János
Katonák menekítik az embereket Felsőzsolcáról. További képekért kattintson a fotóra!

A sportcsarnokban vasárnap délben babgulyást és kenyeret osztottak a Vöröskereszt munkatársai, akik a kitelepítéseknél az ellátásban segítkeznek. Az étel és az ital egy részét a jótékonysági szervezethez beérkezett adományokból biztosítják, és ők osztottak pokrócokat, ruhákat is az üres kézzel, elcsigázottan érkező embereknek. Már nagyon sokan vannak a sportcsarnokban, de az emberek egyelőre nyugodtak, üldögélnek, az ismerősök beszélgetnek egymással - mondta telefonon Molnár Józsefné, a Vöröskereszt megyei igazgatója az [origo]-nak, bár hozzátette, nekik az ellátás mellett nincs alkalmuk beszélgetni az emberekkel.

Sokan kutyával érkeztek

Egy idős, több mint nyolcvanéves férfi a kutyájával érkezett a befogadóhelyre, de annyira ragaszkodott az állathoz, hogy még a sportcsarnok előtt sem akarta hagyni, ezért elvitték az idősek otthonába a kutyájával együtt - mesélte az egyetlen rendkívüli esetet Molnárné. "Megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot a bácsi rokonságával, de egyelőre nem sok érdeklődést tapasztaltunk részükről" - mondta. Nemcsak az idős férfi, sok felsőzsolcai hozta magával a kutyáját is, az állatokat a stadion körül kötötték ki, de Molnárné szerint egyre nagyobb gondot okoz, hogy hol helyezzék el az újonnan érkezőket. Egyéb gondjuk egyébként nincs az állatokkal, mert a gazdáik visznek nekik vizet, és időről-időre kimennek, hogy oda kössék őket, ahol éppen árnyék van.

Bár nyugodtak, borzasztó elkeseredettek az emberek - mondta az [origo]-nak a Vörösmarty Általános Iskolában dolgozó Tóth Andrea pszichológus, aki a két héttel ezelőtti árvíz idején a sátoraljaújhelyi kitelepítetteknek segített feldolgozni a történteket (akkori munkájáról ebben a riportunkban olvashat bővebben). Tegnap még ő is Felsőzsolcán volt, az utolsó konvojjal hagyta el a falut, azt meséli, már az este is sok embert elvitt a mentő Felsőzsolcáról, mert - főleg az idősek - rosszul lettek az idegességtől.

"Most az iskolában réveteg a hangulat, az emberek egyelőre nyugodtak, mert még felfogni sem tudták, hogy mi történt velük, azt sem tudják, hogy mi van" - mondta Tóth, aki szerint este öt-hat óra fele számítanak egy kis feszültségre, szerinte akkor fognak rádöbbenni az emberek, hogy semmijük sincs, és még kiszámíthatatlan ideig a szálláson kell maradniuk. A katasztrófavédelem munkatársai úgy tervezik, péntekig "24 órából 24 órát" a helyszínen lesznek.