Heten meghaltak az árvízi mentésben résztvevő rendőrök buszbalesetében

Vágólapra másolva!
Mikrobusszal ütközött egy busz a 45-ös főút Csongrád megyei szakaszán, a balesetben a kisbusz hét utasa meghalt, egy utasa életveszélyesen megsérült. A nagyobb buszon az árvízi védekezési munkálatokból hazatartó csongrádi rendőrök utaztak, közülük nyolcan sérültek meg, a sofőrnek pedig eltört a karja. A baleset akkor történt, amikor a kisbusz váratlanul a padkára, majd a szembejövő sávba sodródott, ahol frontálisan ütközött a rendőröket szállító két busz egyikével.
Vágólapra másolva!

Heten meghaltak, amikor összeütközött egy rendőröket szállító busz egy mikrobusszal szerda délután a 45-ös főúton Szentes és Kunszentmárton között - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A baleset a 45-ös főút 13-as kilométerszelvényében történt. Nyolcan utaztak a mikrobuszon, közülük heten a helyszínen meghaltak. A kisbuszban utazó nyolcadik ember életveszélyesen megsérült, őt mentőhelikopter vitte kórházba.

A mikrobuszban hét mezőtúri ült: hatan a helyszínen meghaltak, egy embert mentőhelikopter szállított volna kórházba, de a sérült útközben életét vesztette. A nyolcadik utasra a tűzoltók akkor találtak rá, amikor szétvágták a felismerhetetlenségig összeroncsolódott járművet - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az ülés alá beszorult ember súlyosan megsérült, a lábszárcsontja tört el.

A karambolban öt nő és két férfi vesztette életét, a legfiatalabb áldozat 30, a legidősebb pedig 61 éves volt. A nyolcadik utast - egy 56 éves mezőtúri nőt - súlyos-életveszélyes sérülésekkel a szegedi traumatológiai klinikán ápolják, közölte Pál János, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A kisbuszban utazók egy szentesi húsfeldolgozóba jártak dolgozni - mondta el csütörtökön Draskovits Dénes, Mezőtúr polgármester, aki szerint a tömegszerencsétlenség híre megrázta a település egész lakosságát, az elhunytak valamennyien szorgos munkásemberek voltak - mondta, és azt is megígérte, hogy az önkormányzat, szerény lehetőségein belül, megpróbál anyagi segítséget nyújtani az áldozatok családjainak.

Frontális ütközés

A rendőröket szállító, a Tisza Volántól bérelt autóbusz Kunszentmárton felől érkezett, a másik jármű pedig Szentes felől. A balesetet a magyar rendszámú, magyar állampolgárságú utasokat szállító kisbusz okozta, a sofőr ismeretlen okból lesodródott a padkára, majd ellenkormányzott, és áttért a szembejövő sávba. Szemből két rendőröket szállító busz érkezett. Az egyik még el tudta kerülni az ütközést, a másik azonban nem: a két jármű frontálisan karambolozott.

A mikrobusz az ütközés során a felismerhetetlenségig összetört, majd megpördült az úton. Az autóbusz eleje összeroncsolódott, a jármű mintegy két méterre állt meg egy fától.

Felsőzsolcát is megjárták a rendőrök

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vettek részt az árvízi védekezésben a magasabb beosztású rendőrök, épp hazafelé tartottak, amikor a baleset bekövetkezett - mondta Pál János alezredes az [origo]-nak. A buszon utazó 37 rendőrből heten könnyebben megsérültek, egy rendőr és a buszsofőr viszont súlyosabb sérülést szenvedtek.

Forrás: MTI
Szétroncsolódott buszok a 45-ös főúton

A Magyar Televízió Híradó-ja úgy értesült, hogy a rendőrök buszát vezető sofőr karja eltört, több rendőr pedig az arcán sérült meg. A hírműsor képei szerint a két busz eleje teljesen összetört az ütközésben.

A rendőrök mind a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei voltak, a megye több pontjáról vezényelték őket Borsodba - mondta Pál János. Az alezredes elmondása szerint több helyre is kivezényelték őket árvízi védekezésre, "voltak Felsőzsolcán is". A rendőröket, akik öt napon át vettek részt az árvízi védekezésben, rendőrségi busz szállította tovább Szegedre. A sérült rendőröket kórházba szállították, a többieket bevitték a hódmezővásárhelyi, illetve a szegedi kapitányságra, ahol pszichológusok foglalkoznak velük.

A helyszínről a szentesi kórházba kilenc sérültet szállítottak, közülük két ember sérülése súlyos - mondta Gyenes Ágota, a kórház orvos igazgatója az MTI-nek. Tájékoztatása szerint a súlyos sérültek egyike nyílt alkartörést szenvedett, őt Szegedre szállítják tovább műtétre, a másik embernek eltört az orrcsontja, neki nincs szüksége műtétre. A többiek könnyű sérüléseket - zúzódásokat, kisebb vágásokat - szenvedtek, őket ellátták.

Az utat a műszaki mentés és a helyszínelés idejére teljes szélességében lezárták, a 45-ös útról Szarvas felé terelik el a forgalmat. A 45-ös főút lezárása várhatóan este tíz óráig tart. A baleset körülményeit szakértők bevonásával a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja.