Vágólapra másolva!
Már irtják az egyre inkább elszaporodó szúnyogokat az ország északi, árvíz sújtotta területein - közölte szombaton az ÁNTSZ. Falus Ferenc országos tiszti főorvos Észak-Magyarországon személyesen koordinálta a munkálatok megindítását. Ezeken a területeken az irtás költségeit a kormány fedezi.
Vágólapra másolva!

Sürgősen elkezdik a szúnyogirtást az árvíz sújtotta észak-magyarországi területeken, mivel az idén a csapadékos időjárás miatt a szokásosnál hamarabb indult el a szúnyoginvázió - közölte szombaton az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A szolgálat a hétvégén megkezdte az irtást, valamint az azzal kapcsolatos engedélyek kiadását is.

Az irtás azonnali megkezdésére azért volt szükség, mert az extrém csapadékos időjárást kánikula követte, amitől sokkal gyorsabban szaporodtak a szúnyogok. Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben - írja az ÁNTSZ. Ha a jelenlegi időjárást nem enyhíti egy hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy az irtás ellenére is sok lesz a szúnyog, ezért az irtást két hét múlva megismétli a tisztiorvosi szolgálat.

Az Észak-magyarországi régióban Falus Ferenc országos tiszti főorvos személyesen koordinálta szombaton a szúnyogirtás megindítását. A szúnyogok elszaporodásának megakadályozására június 12-én estétől napokon át az ÁNTSZ végezteti légi úton az irtást Borsod-Abaúj-Zemplén megye ár- és belvízzel érintett településein.

Az alkalmazott szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik, az ÁNTSZ azonban felhívta a méhészek figyelmét, hogy ebben az időszakban gondoskodjanak a méhek védelméről. Az ÁNTSZ soron kívül adja ki a vállalkozások számára az engedélyeket az egész országban, hogy minél előbb megtörténhessen a szúnyogmentesítés. Az ár- és belvízzel sújtott településeken és a megáradt folyók mentén végzett irtás költségeit a kormány fedezi.