Százmilliárdot spóroltat meg a kormány az államigazgatással

Vágólapra másolva!
A már bejelentett bútorstop mellett a jutalmak kifizetését és a külsős szerződéseket is azonnali hatállyal leállította a kormány pénteken kihirdetett határozata. A minisztériumoknál több mint 40 milliárd forintot zároltak, és a hónap végéig még további tízmilliárdokat vonnak el különböző államigazgatási szervektől. Míg a minisztériumok spórolnak, addig a saját bevétellel rendelkező állami intézménynek a tervezettnél többet kell befizetniük a költségvetésbe.
Vágólapra másolva!

"Teljes telefon-, gépkocsi- és bútorbeszerzés és -csere stop" - mondta akciótervét bejelentő parlamenti beszédében Orbán Viktor, amikor az állami kiadások lefaragásáról beszélt. Ennél több konkrétumot nem is árult el arról, hogy miből jönne össze a kormány által remélt 120 milliárdos megtakarítás, csak azt mondta: költségstopot rendelnek el, illetve felülvizsgálják a tárcák és állami alapok kiadásait és a külső megbízásait.

A Magyar Közlöny pénteki számában kihirdetett kormányhatározat már jóval árulkodóbb. A korábbi bejelentésnek megfelelően a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által jegyzett határozatban is szerepel, hogy a kormány "az irányítása alá tartozó fejezeteknél" beszerzési tilalmat rendel el bútorvásárlásra, informatikai eszközök beszerzésére valamint a gépkocsi-beszerzésekre és a bérlésekre, és a költségvetésben ezekre előirányzott összeget zárolják.

Tilos szerződést kötni

Felfüggeszti a jutalom és más, jutalom jellegű kiadások kifizetését is a határozattal a kormány, és az eddig fel nem használt jutalmazási kereteket zárolja, csakúgy, mint a külsős, szellemi munkára vonatkozó szerződésekre szánt pénzt is. A kormányzati szervek nem köthetnek ilyen szerződéseket, a lejárókat pedig nem hosszabbíthatják meg. A hatályos szerződéseket felülvizsgálják, és "szükséges esetben" felbontják. A beszerzésekre, jutalmakra és szerződésekre vonatkozó tilalom feloldására a határozat szerint nagyon indokolt eseben a közigazgatási és igazságügyi miniszter a nemzetgazdasági miniszter egyetértésével engedélyt adhat.

A nyolc minisztérium és a Központi Statisztikai Hivatal költségvetéséből, valamint az EU fejlesztésekre szánt összegből azonnali hatállyal összesen 40,5 milliárd forintot zárol a kormány, legtöbbet, közel 12 milliárd forintot a Nemzeti Erőforrás Minisztérium költségvetéséből veszik el.

Megkurtítják az alapokat

Jelentős megtakarítást akar elérni a kormány a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapnál és a Nemzeti Kulturális Alapnál is: előbbitől 16 milliárd, utóbbitól 2 milliárd forint még nem folyósított támogatást vesznek el. A Nemzetgazdasági Minisztériumnál a pénzügyigazgatás korszerűsítése előirányzott összegből még meglévő 1,11 milliárd forintot törlik, és ez lesz a sorsa a Magyar Államkincstárhoz átcsoportosított 1,08 milliárd forintnak is. A Magyar Szabadalmi Hivatalnak 39,5 millió, a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak 728 millió, a Magyar Energia Hivatalnak pedig 44 millió forintot kell megtakarítania.

Ötmilliárdot kell fizetnie a PSZÁF-nak

Harmincmilliárd forintot kell zárolnia a nemzetgazdasági miniszternek a központi és a társadalombiztosítási költségvetési szerveknél is még a hónap végig. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszternek további 20 milliárd forintot kell megtakarítania az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokon a hatályos szerződések és elkötelezettségek felülvizsgálatával és "megfelelő átütemezésekkel".

Ezt a húszmilliárd forintot a költségvetés hivatkozott fejezete szerint az ingatlan-beruházásokon, az állami tulajdonú társaságok támogatásán, környezetvédelmi feladatokon, a konszernfelelősség miatti kifizetéseken, a kárpótlási jegyek beváltásán vagy az MNV Zrt. támogatásán próbálhatja megspórolni a miniszter.

A saját bevételből gazdálkodó szerveknek, így például a földhivataloknak, a regionális munkaügyi központoknak, a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a tervezettnél többet kell befizetniük a költségvetésbe - ebből több mint egymilliárd forintot remél a kormány. Ötmilliárd forintot kell befizetnie a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének is még ebben az évben. Ezekhez a befizetésekhez törvénymódosításokra lesz szükség, amelyekről a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia.