Több ház összedőlt a hétfői esőzések miatt Tolna megyében

Vágólapra másolva!
Harminc embernek kellett elhagynia otthonát a rendkívüli esőzés miatt Tolna megyében hétfőn. Éjjel Bátaszékre vonultak a katasztrófavédelem munkatársai, de ott végül senkit nem kellett kitelepíteni. Nagymányokon és Kisvejként több ház összedőlt keddre.
Vágólapra másolva!

Több ház is összedőlt keddre a hétfői esőzések miatt Tolna megyében. Kisvejkén két ház omlott össze, nyolc lakót menekítettek ki. Nagymányokon is összedőlt egy lakóház, egy pedig megrepedt, a két épületből nyolc embernek kellett elköltöznie rokonokhoz. Kisdorogon megsüllyedt egy lakóház, kedden délelőtt még tartott a lakók kimenekítése.

A megyében összesen harminc embernek kellett elhagynia az otthonát hétfőn az esőzések miatt. Nagymányokon a megáradt Mocsárvölgyi-árok vize öntötte el a települést, emiatt öt házból huszonnégy embert kellett kimenekíteni a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint.

Karl Béla, a két és félezer lakosú város független polgármestere kedd reggel elmondta: a két méter magasan hömpölygő vízben három ház sérült meg, közülük kettő súlyosan. A polgármester hozzátette: kedden is számítanak arra, hogy a település központját esetleg elönti a víz, ugyanis tetőzik a város felé nyitott izményi halastavak szintje. "Ha másfél méternél nem lesz magasabb az ár, akkor meg tudjuk fogni, ha nem, akkor csak az ima segít" - mondta Karl Béla.

Csikóstőttősön még mindig több tucat ház áll üresen, 28 embernek kellett elköltöznie. Az éjjel átvágták a veszélyesen megemelkedett vízszintű Hábi-csatorna gátját két helyen, hogy a vizet a földekre vezessék. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a vízszint továbbra is emelkedik, a településre 6000 homokzsákot szállítottak, amiket egyelőre nem használtak fel, de felkészültek a védekezésre.

A katasztrófavédelem munkatársainak egy részét a Tolna megyei Bátaszékre vezényelték keddre virradó éjjel, mert az előrejelzések alapján tartani lehetett attól, hogy a két közeli patak elönti a települést. A sportcsarnokban ki is alakítottak 300 embernek elegendő befogadó helyet. A prognózisok közben módosultak, 40-50 lakó érintettségére - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Szentes György, az országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Végül senkit nem kellett kitelepíteni, de két házban is kár esett a víz miatt.

Bonyhádvarasdon szünetel az áramszolgáltatás, mert víz alá került a transzformátor állomás, a helyszínen már dolgoznak az áramszolgáltató munkatársai.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Bonyhádon, Kisdorogon és Csibrákon is kellett kiköltöztetni embereket. A megyében összesen 65 riasztást kaptak a tűzoltók, vizet szivattyúzni, műszaki mentéshez és villámcsapás okozta tűzhöz vonultak ki. Kedden még Simontornyán, Tamásiban, Pincehelyen, Aparhanton, Bátaapátin, Kismányokon, Kakasdon és Szekszárdon zajlanak különböző típusú védekezési, elhárítási és takarítási munkák. Bonyhádon normalizálódott a helyzet a megyei katasztrófavédelem szerint. Kedd reggelre minden község megközelíthetővé vált, a vízátfolyás miatt lezárt utak közül csak a Regöly és Keszőhidegkút közötti szakasz járhatatlan.

Az országban összesen 912 helyen kellett dolgozniuk hétfőn a tűzoltóknak az esők és viharok okozta károk elhárításán. A legtöbb riasztást - 265-öt - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből kapták, de sok munkájuk volt Bács-Kiskun-, Tolna- és Baranya megyében is.

(Kedden országszerte újabb zivatarokra és viharos széllökésekre lehet számítani, az aktuális időjárási helyzetről szóló cikkünket itt találja.A rendkívüli időjárás miatt a helyzet országszerte folyamatosan változik, ezért cikkünket is folyamatosan frissítjük. A hétfői állapotokról szóló összefoglalónkat itt olvashatja).