Nem örülne a BKV a félárú buszjegyeknek

Vágólapra másolva!
A BKV számításai szerint 1,4-1,7 milliárd forint bevételkiesést jelentene, ha bevezetnék a félárú nyugdíjas- és diákjegyeket, amelyet korábban a fővárosi Fidesz javasolt. A BKV attól fél, hogy a kedvezmény sok diákot bliccelésre östönözne.
Vágólapra másolva!

Várhatóan nem vezetik be a félárú tanuló és nyugdíjas jegyeket a BKV Zrt.-nél, miután a lehetőséget sem a társaság, sem a városvezetés nem támogatja. A közlekedési vállalat számításai szerint a kedvezményes jegyek 1,4-1,7 milliárd forint bevételkiesést jelentenének. Az erről szóló előterjesztésről csütörtöki, rendkívüli ülésén tárgyal a Fővárosi Közgyűlés.

A fővárosi képviselők még januárban döntöttek arról, hogy megvizsgáltatják a BKV-val a kedvezményes jegy bevezetésének lehetőségét. Akkor Kucsák László fideszes képviselő azt javasolta: a tanulók 50 százalékos kedvezménnyel vehessenek vonaljegyet. A képviselő szerint sokan vannak, akik nem használják rendszeresen a tömegközlekedést, így nem vesznek bérletet, ugyanakkor néha muszéj BKV-val utazniuk, a kedvezményes vonaljegy nekik megfelelő lenne.

A BKV megvizsgálta a lehetőséget, de nem támogatja a javaslatot, számításai szerint ugyanis a kedvezményes vonaljegy 1,4-1,7 milliárd forint bevételkiesést jelentene. A cég szerint mivel a jelenleg vásárolható tanuló, illetve nyugdíjas bérlet jelentős, 60 százalékos kedvezményt ad, így 13 vonaljegy váltása esetén már megéri ezt venni. Ezért sok diák várhatóan áttérne a félárú jegyre a havibérlet helyett, vagy ezzel próbálna bliccelni.

A BKv szerint az is problémás, hogy az utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben nincs az alkalmi utazásra vonatkozó kedvezmény, vagyis a társaság az árkiegészítést is elveszítené, ami bérletenként 3580 forint. Sem a költségvetési, sem a jogi keretek nincsenek meg a kedvezményes jegy bevezetéséhez - olvasható az előterjesztésben.