Szétnyílt a víztorony Fehérgyarmaton

Vágólapra másolva!
Felrobbant egy ezer köbméteres víztorony Fehérgyarmaton, a leszakadó darabok az egész környéket beterítették. Senki nem sérült meg, de a városban és a környező településeken tízezren maradtak víz nélkül több órára. Egy közeli utcában lakó asszony az [origo]-nak azt mondta, hatalmas robbanást hallott, a környező házaknak még a kerítése is kidőlt. A katasztrófavédelem szerint valószínűleg metángáz okozta a robbanást.
Vágólapra másolva!

Felrobbant a víztorony Fehérgyarmaton - erősítette meg az [origo] információját a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

"Pontosan nem tudjuk, mi történt a víztoronnyal, kívülről nézve valóban úgy tűnik, mintha felrobbant volna, bár valójában inkább leszakadhatott" - mondta Kovács Attila, a város jegyzője. Hozzátette, nem értik, mi történhetett, mert egy korszerű, túlfolyást megakadályozó, kigázosító rendszerrel ellátott toronyról van szó. "Olyan látvány, mintha bombatámadás érte volna" - jegyezte meg. Személyi sérülés nem történt, a jegyző szerint szerencsére nem forgalmas az a környék.

Valószínűleg metángáz okozta a robbanást - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, Pernyák Sándor, hozzátéve, hogy a robbanás okait szakértő bevonásával vizsgálják.

Közveszély-okozás gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást rendel el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a kedden délelőtt felrobbant fehérgyarmati víztorony ügyében - közölte a megyei rendőrség. Az előzetes szakvélemények alapján feltehetően az üzemeltetés során felgyülemlő gáz robbanhatott fel, a további vizsgálat során tisztázzák, hogy emberi mulasztás állhat-e a háttérben.

Szétnyílt az 1000 köbméteres torony, keressük az okát, hogy miért - mondta az [origo]-nak a helyi közműszolgáltató, a Tisza-Szamosmenti Vízközmű Kft. ügyvezető igazgatója, Szatmári Zoltán. Mint mondta, ez az egyetlen víztornyuk van, átmenetileg hálózati szivattyúkkal biztosítják a vízellátást. Az igazgató szerint "egyik pillanatról a másikra" történt a baleset, korábban semmilyen meghibásodást nem tapasztaltak a munkatársaik, pedig májusban mosatták ki belülről a víztornyot. Az igazgató szerint a tornyot vagy helyre kell állítani, vagy újat kell építeni a víztorony helyette.

A futballpálya mellett álló víztorony annyira megroggyant, hogy épen maradt részét le kell majd bontani - mondta Tilki Attila, a város polgármestere kedden délután. A polgármester szerint a vízellátást - a megszokottnál kisebb nyomással - jelenleg szivattyúkkal biztosítják a városban és három környező községben élő 11 ezer embernek. A megrongálódott villanyoszlopok és a leszakadt vezetékek miatt a víztorony környékén áram sincsen, az áramszolgáltató kedd estére ígéri a rendszer teljes helyreállítását. Ahhoz, hogy a vezetékekben újra a megszokott nyomás legyen, új víztornyot kell építeni, ennek költsége elérheti a 150 millió forintot - közölte a polgármester.

Pernyák Sándor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szerint a legfontosabb feladat, hogy a torony épen maradt részét biztonságossá tegyék, ehhez azonban el kell távolítani a lógó vezetékeket és lemezdarabokat. Jelenleg helikopterről szemrevételezik a víztornyot, mert a környéke elázott, így sem tűzoltóautóval, sem pedig létrás kocsival nem lehet megközelíteni - közölte az ezredes. Mint mondta, szerda reggelre várják azt a társaságot, amely a bontási munkákban segít a tűzoltóknak.

"Hatalmas robbanást hallottam"

Egy helyi olvasónk szerint a robbanás következtében több közeli ház ablaka betört, a helyszínen dolgoznak a mentők, a tűzoltók és a rendőrség. A jegyző megerősítette, hogy a környéket beterítették a víztorony darabja, a talapzatnál lévő vasbeton szerkezetet például a toronytól száz méterre, az utca közepén találták meg. A széthulló darabok beterítették a közeli focipályát, több több villanyoszlop kidőlt, az elektromos művek szakemberi most áramtalanítják a környéket.

Uray Boglárka olvasónk felvétele
További képekért kattintson a fotóra!

"Éppen a fürdőszobában voltam, amikor egy hatalmas robbanást hallottam" - mondta az [origo]-nak telefonon egy, a víztorony melletti Sport utcában lakó asszony. A nő szerint az volt a szerencs, hogy épp nem volt senki közvetlenül a víztorony alatt. Az utcán csak két fiatalember biciklizett, de ők már elhaladtak a torony mellett, amikor a robbanás történt. A kiömlő víz az asszony szerint két közeli házat rongált meg, kitörte az ablakokat, ledöntötte a kerítéseket, és leszaggatta a villanyvezetékeket.

A városban pár órán át nem volt víz, ahogy három közeli településen - Mándon, Kömörőn és Penyigén - sem, amelyeket szintén innen láttak el vízzel. A jegyző szerint nagyjából 10 ezer ember maradt víz nélkül, de a délelőtti órákban sikerült visszaállítani a vízszolgáltatást.

Uray Boglárka olvasónk felvétele
Beterítették a környéket a torony darabjai. További képekért kattintson a fotóra!