Decemberre ígérik az új alkotmány koncepcióját

Vágólapra másolva!
Elfogadta az új alkotmány elkészítésére kidolgozott menetrendet kedden az alkotmányt előkészítő bizottság. A menetrend szerint december közepére fog elkészülni az új alaptörvény koncepciója. A bizottság ellenzéki tagjai szerint túl rövid lesz az idő érdemi munkához.
Vágólapra másolva!

Az új alkotmányt előkészítő eseti bizottság december 10. és 15. között vitatja meg az alaptörvény koncepcióját, az arról szóló határozati javaslatot ezután nyújtja majd be az országgyűlésnek - erről döntött a bizottság keddi ülésén. A döntést a kormánypártok támogatták, az ellenzék nem, mert szerintük három és fél hónap alatt nem lehet érdemi munkát végezni.

Az alkotmányt előkészítő eseti bizottság - kormánypárti többséggel - elfogadta a KDNP-s Salamon László elnök által előterjesztett menetrendet. E szerint a testület szeptember 30-ig várja a felkérésre készített koncepcionális javaslatokat az alapvető hatalmi ágak, az alkotmányban és a törvényekben nevesített állami szervek képviselőitől, illetve az alkotmányjog tudomány művelőitől.

A bizottság keddi alakuló ülését követően Salamon László [origo]-nak azt mondta, nem érti az ellenzéki pártok kifogásait, szerinte a koncepció kidolgozására elegendő három hónap. A bizottság elnöke azt mondta, az eseti testület az alapelvek megfogalmazására kapott felhatalmazást az országgyűléstől, nem a konkrét alkotmánytervezet megszövegezésére, amelyre viszont már a következő évben kerül sor.

Kérdésünkre, hogy mikorra tervezik a kormánypártok a kész alkotmány parlamenti elfogadását, Salamon nem tudott konkrétumokat mondani. Orbán Viktor miniszterelnök a kormányprogram júniusi vitájában jelentette be, hogy a májusban felállt parlamentet "alkotmányozó nemzetgyűlés"-nek tekinti, és a kormány tervei szerint 2012-re elkészül az új alkotmány. A Lehet Más a Politika frakciójával való két héttel ezelőtti találkozója után a kormányfő már úgy nyilatkozott, hogy 2011 tavaszára kész lesz az alkotmány bevezető szövege, az év második felére pedig az alaptörvény is elkészül.

Bárándy Gergely, a bizottság MSZP-s elnöke az [origo]-nak azt mondta, a szocialista frakció szerette volna, ha az alkotmány decemberre elkészülő koncepcióját több körben vitatták volna meg a társadalmi és a szakmai szervezetekkel. Bárándy szerint az alapelveket tartalmazó koncepció elfogadása után már nem lehet érdemben változtatni az alkotmányozás irányain, ezért kevesli az MSZP a három hónapot. "A szólásszabadság és az emberi méltóság összehangolására számtalan megoldás létezik, ha decemberben a parlament leteszi a voksát valamelyik mellett, akkor már nem lesz értelme a további vitának" - magyarázta egy példán keresztül Bárándy, miért kéne több időt szánni a vitára. Salamon ezzel szemben azt mondta, ha menet közben kiderül, hogy több időre van szükség a koncepció kidolgozásához, majd meghosszabbítják a bizottság mandátumát.

A bizottság szeptember 7-ig létrehoz hét munkacsoportot, amelyek a javaslatok alapján megkezdik és október 20-ig elő is készítik a feladatkörükbe tartozó részkoncepciókat; ezeket a bizottság november 2. és 15. között tárgyalja meg. Az összegző munkacsoport november 30-ig alakítja ki a koncepció egységes szövegét, ezt tárja majd az országgyűlés elé december 15-e után a bizottság.

Az alkotmányt előkészítő bizottság ellenzéki tagjai a keddi ülésen azért is bírálták Salamon Lászlót, mert az elnök két órás tanácskozás után berekesztette a vitát és szavazásra bocsátotta az ellenzéki módosítókat. A kormánypárti többségű bizottság egy LMP-s javaslat kivételével az összes ellenzéki javaslatot leszavazta, így - a fideszes és a KDNP-s képviselők tartózkodása mellett - azt a jobbikos tervezetet is, mely szerint az alkotmányozásba bevonták volna a határon túli magyar szervezeteket is.