Két év alatt emelné meg a tanárok fizetését a kormány

Vágólapra másolva!
Új közoktatási törvény és ahhoz kapcsolódó alaptanterv léphet életbe jövő ősszel - közölte Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann szerint azért van szükség új törvényre, mert a jelenlegit már száznál többször módosították. Az államtitkár szeretné, ha két éven belül látványosan nőne a tanárok fizetése.
Vágólapra másolva!

Jövő ősszel életbe léphet az új közoktatási törvény és az ahhoz kapcsolódó új nemzeti alaptanterv - mondta az MTI-nek Hoffmann Rózsa, az oktatásért felelős államtitkár. Hoffmann szerint azért van szükség új jogszabályra, mert az 1993-ban született törvényt száznál többször módosították, és a mostani formájában alkalmatlan arra, hogy egyértelműen szabályozza az oktatási rendszert.

Az államtitkár elmondta: az új nemzeti alaptanterv (NAT) kidolgozása is megkezdődik, mert a közoktatás jelenlegi tartalmi szabályozatlanságát elfogadhatatlannak tartják. Hozzátette: a kompetenciák meghatározása fontos, de az tarthatatlan, hogy a NAT a minimális ismeretanyagot, a közoktatás kötelező tartalmi alapjait ne rögzítse. Közölte: iskolatípusonként eltérő, választható kerettanterveket adnak majd ki.

A hat és nyolc évfolyamos középiskolákkal együttműködve szakmai minőségi kritériumokat dolgoznak ki, amelyekhez az iskoláknak fel kell nőniük - mondta az államtitkár. Ha ez meghatározott időn belül nem sikerül, visszaminősülnek négy évfolyamos intézményekké. Az érettségi valamennyi gimnáziumban egységes lesz - tette hozzá.

Hoffmann szerint a kormányzati ciklus végére szeretnék elérni, hogy a központi költségvetés garantáljon minden pedagógusi és egyéb dolgozói bért, és annak járulékait. Ezen felül az iskola működtetéséhez szükséges költségeket a fenntartóknak kell finanszírozniuk. Intézménytípus, feladat és tanulószám alapján kalkulált pedagóguslétszámot kapna minden akkreditált iskola, és az körülbelül három évig lenne állandó. Így a pedagógusok fizetése biztonságban lenne - mondta.

Közölte: a méltatlanul alacsony pedagógusbérek rendezésének forrásait ugyan még nem látja, de azt szeretné, ha a következő költségvetésben már legalább gesztusértékű javítás, azt követően pedig látványosabb emelés valósulna meg. Ez természetesen annak függvénye, hogy az ország jövedelemtermelő képessége javul-e. A pedagógusokat oly módon kell megfizetni, hogy "tisztes értelmiségi átlagszínvonalon tudjanak megélni fizetésükből" - tette hozzá.

A kétszintű érettségiben is lesz változás - jelezte az államtitkár. Hoffman azt mondta, el tud képzelni olyan megoldást, hogy a vizsgán egy feladatsoron belül legyenek közép- és emelt szintű feladatok, és ott helyben dönthetne a diák arról, melyiket választja. A felsőoktatásba való belépés feltétele azonban az emelt szintű vizsga lesz - mondta. Arról is beszélt, hogy a hallgatói keretszámok kismértékű csökkentése várható majd, és az ország gazdasági fejlődését szem előtt tartva egyértelműen növelnék a műszaki és természettudományos szakokon tanuló hallgatók számát.