Hamis tanúzással vádolja Gyurcsányt és Bajnait Orbán megbízottja

Vágólapra másolva!
Budai Gyula miniszterelnöki biztos szerint Gyurcsány ferenc és Bajnai Gordon korábbi kormányfők nem mondtak igazat az ügyészségen, amikor a sukorói földcseréről kérdezték őket a nyomozók. Budai angol nyelvű levelekre, egy találkozóról készült feljegyzésre és egy hangfelvételre hivatkozva hamis állítja, hogy a Gyurcsánynak és Bajnainak jóval hamarabb tudomása volt a kaszinóberuházásról, mint azt állítják. A két egykori miniszterelnök szerint hamisan vádolják őket.
Vágólapra másolva!

Budai Gyula miniszterelnöki megbízott szerint dokumentumok igazolják, hogy Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfők hamisan tanúskodtak az ügyészség előtt a sukoró földcsere-ügyben. Budai szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: birtokába került több olyan angol nyelvű levél, amelyet Bajnai Gordon írt a King's City nevű kaszinóberuházás vezetőinek, amelyekből kiderül, hogy a volt kormányfő olyan konkrét tényekről is tudott, amit későbbi tanúvallomásában nem mondott el, pedig döntő lehetett volna.

Az egyik 2008. májusi kormányülésen Budai szerint készült egy feljegyzés is, miszerint Bajnainak hetente kellett jelentést tennie Gyurcsánynak arról, hogy áll a beruházás Budai szerint az is kiderül a levelezésből, kinek milyen feladata volt és mennyi ideje volt azt elvégezni. A miniszteri biztos szerint több olyan pont van, amelyben a volt miniszterelnökök nem mondtak igazat. Az egyik, hogy a 2008. májusa előtt nem volt információjuk, miközben az iratok szerint ekkor már 7 hónapja tárgyalásokat folytatott a beruházó a kormánnyal.

Budai azt mondta: a tanúvallomások szerint a kormány 2009. áprilisában döntött a 2,6 milliárd forintos állami támogatásról, ám levélben erről már 2008. decemberében tájékoztatták a beruházót. A miniszteri biztos szerint a levelekből az is kiderül, hogy Gyurcsány jelen volt több, ezzel kapcsolatos vagyonkezelői egyeztetésen és a csereszerződés megszabásában is részt vett.

A miniszterelnöki biztos azt állítja, hogy találtak egy hangfelvételt is, amelyen Tátrai Miklós, az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatója és Markó Andrea volt pénzügyminisztériumi államtitkár beszél arról, hogy Gyurcsány Ferenc utasítást adott arra: kétféle értékbecslést készítsenek az állami támogatás mértéke miatt. A miniszteri biztos a felvételt jövő héten adja át az ügyészségnek, amelytől az ügy tisztázását várja.

Bajnai nem emlékezett

Bajnai ügyészségi meghallgatásán a nyomozók egy 2008. május 26-án a Parlament Nándorfehérvár termében tartott egyeztetésről kérdezték a volt kormányfőt. Ezen az egyeztetésen a kormány képviselői - Gyurcsány miniszterelnökként, Bajnai fejlesztési és gazdasági miniszterként - valamint a befektetők, többek között Joav Blum és Fred H. Langhammer vettek részt. Bajnai később nyilvánosságra hozott vallomásában azt mondta, ő hivatalból kapott meghívást a találkozóra, mivel az általa vezetett minisztériumhoz tartozott a külföldi befektetések előkészítése.

"Ez a megbeszélés inkább protokolláris jellegű volt" - mondta Bajnai, aki nem emlékezett arra, hogy a befektetők mutattak-e a beruházással kapcsolatban valamilyen prezentációt vagy más dokumentumot, de arra igen, hogy elmondták, mit szeretnének, mi a szándékuk. "A magyar fél szempontjából nem az ingatlanok képezték az ügylet lényegét, hanem az volt a fontos, hogy egy ilyen nemzetgazdasági szempontból jelentős beruházás megvalósuljon" - mondta Bajnai a jegyzőkönyv szerint.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen a tervezett beruházással kapcsolatban a sukorói ingatlan cseréje miatt. A kaszinó tervezett területéhez, a sukorói ingatlanhoz úgy jutott hozzá Blum, hogy hogy elcserélt két albertirsai és egy pilisi telket a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. Az ügyészek szerint a pilisi és albertirsai földterületek valós értéküknél csaknem 600 millió forinttal drágábban szerepeltek a szerződésében.

Bajnai és Gyurcsány szerint hamisak a vádak

Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc volt kormányfők titkárságai visszautasították Budai Gyula állításait. Bajnai Gordon mindenben együttműködött az ügyészséggel, minden kérdésre válaszolt és tanúvallomását nyilvánosságra is hozta - írta Bajnai titkársága, amely szerint hamisan vádolják a volt miniszterelnököt.

Bajnainak turizmusért felelős önkormányzati, majd gazdasági miniszterként hivatali feladata volt, hogy tárgyaljon a befektetővel, mivel az egymilliárd dollárra tervezett beruházás turisztikai értéket képviselt volna és háromezer munkahelyet hozott volna létre a Velencei-tónál. Ugyanakkor kormányfőként éppen az ő kérésére indult vizsgálat a beruházáshoz kapcsolódó földcsere-ügyletek ügyében - közölte a titkársága. Gyurcsány Ferenc titkársága az MTI-vel csak annyit közölt, cáfolják Budai Gyula állításait.