Másfél napja nincs áram a vihar miatt Veszprém megye néhány településén

Vágólapra másolva!
Még vasárnap is maradtak olyan települések Veszprém megyében, ahol nem sikerült helyreállítani a péntek esti vihar miatt megszűnt áramszolgáltatást - közölte a katasztrófavédelem. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a helyreállítás lassúsága miatt egyeztetést hívott össze az áramszolgáltatókkal.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 lakásban még vasárnap délelőtt sincs áram Veszprém megyében a péntek éjjel pusztító vihar miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A vihar miatt a hétvégén a megyében összesen 19 településen volt teljes vagy részleges áramkimaradás, és több helyen még mindig zajlanak a helyreállítási munkák.

A katasztrófavédelem szerint 11 000 lakást érintett a vihar utáni áramszünet, és bár a szolgáltató folyamatosan javítja a hibát, 150 lakásban a javítás akár vasárnap délelőttig is elhúzódhat. A szakemberek a jövő héten egyeztetnek arról, hogy a későbbiekben hogyan lehetne a jelenleginél is gyorsabb és hathatósabb segítséget nyújtani.

A katasztrófavédelem szerint már szombaton is voltak egyeztetések az áramszolgáltatóval, hogy az érintett családoknál mihamarabb helyreálljon az áramellátás, de újra világossá vált, hogy a kritikus infrastruktúrák biztosításában sürgős lépéseket kell tenni. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért törvény-tervezetet készített, amely végleges megoldást adhat a kritikus infrastruktúrát felügyelő ágazatok feladataira.

A rendkívüli események miatt az OKF főigazgatója, Bakondi György egyeztetést hívott össze jövő hétre a magyarországi áramszolgáltatókkal, a Magyar Energia Hivatallal közösen. A tárgyaláson részt vesznek a Budapesti Elektromos Művek Nyrt., az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt., az E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint a DÉMÁSZ Zrt. képviselői. Az egyeztetés kiemelt témája lesz a a hatósági és a szolgáltatói feladatok összehangolása a rendkívüli események során.