Elmeszelt metrókocsikról is tárgyal az utolsó Fővárosi Közgyűlés

Vágólapra másolva!
Utoljára ül össze ebben a ciklusban a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. A kétnaposra tervezett, ám várhatóan csak egynapos ülésen több mint 100 napirendre felvett kérdésről lesz szó, döntés születhet az engedélyezési eljáráson megbukott Alstrom metrókocsikról, a Vidám Park jövőjéről és a műjégpálya rekonstrukciójáról.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi négyéves ciklusban utolsó ülését tartja a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön, illetve, ha elhúzódik a napirendek tárgyalása, akkor pénteken is. A leköszönő testület képviselői most utoljára ülnek 67-en a teremben, mert az október 3-án megválasztandó új közgyűlés - az új városvezetővel együtt - már csak 34 tagú lesz. A választáson nem induló Demszky Gábor főpolgármester szintén utoljára ül majd az Újvárosháza dísztermének pódiumán.

Bár nincs a napirendi előterjesztések között, de az ülésen az MTI szerint várhatóan szóba kerül majd a fővárosi távfűtési díj emelése, a BKV-csődbizottság felállítása, valamint az önkormányzati választási kampány több témája.

A napirendi pontok közt szerepel a 2-es metróvonal járműállomány-cseréjének ügye. A Nemzeti Közlekedési Hatóság korábban nem adott engedélyt a francia gyártmányú Alstom metrószerelvényre, amelyből a BKV a 4-es, illetve a 2-es metróvonalra összesen 37 darabot rendelt meg. A Fővárosi Közgyűlés korábbi határozata értelmében így a BKV-nak meg kellene szüntetnie a francia gyártóval kötött szerződést. (Az Alstrom metrók ügyéről itt olvashat részletesen.)

Ismét tárgyal a közgyűlés a Vidám Park helyzetéről. A likviditási nehézségek miatt korábban felmerült, hogy a tulajdonosnak be kell avatkoznia a működésbe, de akkor nem született döntés a csődvédelemről. Az előterjesztés most négy döntési alternatívát tartalmaz. Az egyik a jelenlegi állapot részleges fenntartása, így az intézmény időlegesen Zrt.-ként működhetne tovább. Egy másik terv szerint önálló költségvetési szervet hoznának létre, amely kezelné a kialakult helyzetet. Felmerült az is, hogy az intézményt funkcionálisan összevonnák a Fővárosi Állat és Növénykerttel, a negyedik verzió pedig a Vidám Park bezárása.

Szerepel a napirenden a Radnóti és a Katona József színház igazgatóinak megbízatása is, valamint helyi iparűzési adórendelet módosítása.

A közgyűlés várhatóan dönt még a Dél-budai tehermentesítő út III. szakaszának építéséről, az Európai Unió soros elnökségéhez kapcsolódó fővárosi rendezvényekről és a felkészülésről, a Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakításának aktuális feladatairól, valamint az önkormányzati választások kapcsán az alkalmi plakáthelyek forrásáról. A képviselők szavaznak a Városligeti Műjégpálya és a hozzá tartozó épületegyüttes felújításának támogatási szerződéséről is, itt azonban a kivitelező kérésére csak a kezdési időpontot módosítják, ami nem érinti a szerződés tartalmát és nem igényel többletforrást.

Bár a főváros kétnaposnak hirdette meg a testületi ülést, nem kizárt, hogy már csütörtökön döntenek a több mint 100 napirend mindegyikéről, ahogy erre már korábban is volt példa.