Jogellenesen oszlatott a rendőrség négy éve a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság kedden kihirdetett ítéletében kimondta, hogy jogellenes volt a Kossuth téri tüntetés feloszlatása 2006. október 23-án. Első fokon még az a döntés született, hogy a rendőrök jogosan oszlatták fel a demonstrációt.
Vágólapra másolva!

Jogellenesen oszlatta fel a rendőrség 2006. október 23-án hajnalban a Kossuth téri demonstrációt - mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden. A közigazgatási pert Gonda László és mintegy másfélszáz társa indította az ellen a rendőrségi határozat ellen, amelyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság a feloszlatásról határozott.

A Fővárosi Bíróság (Fb) korábbi ítéletében teljes egészében elutasította a keresetet és jogszerűnek minősítette a rendőri oszlatást, ám a felperesek ez ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmének az LB kedden részben helyt adott és kimondta, hogy a rendőri oszlatás jogszerűtlen volt.

A bíróság szerint a demonstrálóknál nem voltak veszélyes tárgyak, és nem volt bizonyítható, hogy erőszakos tettekre készültek volna.

Négy éve a Gyurcsány-kormány elleni tiltakozásul több százan tüntettek a Parlament előtti Kossuth téren több héten át. A téren táborozókat október 23-án hajnalban az állami ünnepekre hivatkozva küldték el, majd nem engedték vissza őket.