Tagadja a Jobbik közleményét a belügy és az ügyészség is

Vágólapra másolva!
A katonai ügyészség és a Belügyminisztérium szerint sem igaz, hogy gyanúsítottként hallgatták ki Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét. Pár órával korábban egy jobbikos képviselő, Staudt Gábor jelentette be, hogy meggyanúsították a főigazgatót. A jobbikos politikus azután jelentette fel a hivatal főigazgatóját, hogy szervezet nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak minősítette őt és három párttársát.
Vágólapra másolva!

Tagadta a Belügyminisztérium és a Budapesti Katonai Ügyészség is, hogy gyanúsítottként hallgatták volna ki Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatóját.

Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője, ügyvédjétől kapott információkra hivatkozva csütörtökön jelentette be, hogy gyanúsítottként hallgatta meg Balajti László altábornagyot, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) jelenlegi főigazgatóját a Budapesti Katonai Ügyészség. Balajti ellen - aki korábban a Nemzetbiztonsági Hivatalt vezette - Staudt Gábor tett feljelentést azután, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal olyan szakvéleményt készített, amely szerint Staudt és három frakciótársa nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Staudt Gábor szerint Balajt hivatali bűncselekménnyel gyanúsítható, és előzetes letartóztatásba kellene helyezni, mert az AH főigazgatójaként bizonyítékokat semmisíthet meg és befolyásolhatja az ellene folyó eljárást. Hozzátette, hogy Balajti László bizonyára nem tájékoztatta Pintér Sándor belügyminisztert arról, hogy gyanúsítottként vonták eljárás alá. A politikus az ügyészségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva azt mondta, hogy a szakvélemény alapját képező iratokat lefoglalták.

Közleményben tagadta Staudt kijelentéseit csütörtök este a Belügyminisztérium, amely közölte: a Jobbik főpolgármester-jelöltje valótlan bejelentést tett. "Balajti László altábornaggyal szemben sem gyanúsítotti kihallgatására, sem kényszerintézkedés alkalmazására nem került sor. Nem igaz az sem, hogy a főigazgató előzetes letartóztatását kezdeményeznék" - írták. A minisztérium hozzátette: Staudt állításai negatív színben tüntetik fel az Alkotmányvédelmi Hivatalt és főigazgatóját, ezért az ügyészséggel történő konzultáció után "megteszik a szükséges intézkedéseket".

A Belügyminisztérium közleménye után nem sokkal Balajti László is tartalmában hasonló közleményt adott ki, szintén tagadva Staudt kijelentéseit. Az AH vezetője azt írta, hogy a jobbikos politikus "rágalomhadjáratot indított, amelynek során valótlan kijelentéseket tett, alaptalanul vádaskodott", és mindent elkövetett, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatalt és őt lejárassa. "A mai nyilatkozatával dr. Staudt Gábor emberként és politikusként is átlépte azt a határt, amelyet nem hagyhattam válasz nélkül" - írta Balajti.

Az AH főigazgatója közölte: a valótlan és sértő kijelentések miatt minden lehetséges jogi lépést meg fog tenni. Közleményét Staudt Gábor főpolgármester-jelölti kampányára utalva azzal zárta, hogy szerinte "nem segíti elő az eredményes választási szereplést az a magatartás, amely a hazugságot is megengedhetőnek és elfogadhatónak tartja a politikai rivaldafényben maradáshoz".

Még nyáron a Jobbik négy országgyűlési képviselőjéről a C típusú átvilágítás során az AH azt állapította meg, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, erről részletesen itt olvashat. Balla Gergő, Endrésik Zsolt és Schön Péter a honvédelmi és rendészeti, Staudt Gábor pedig a nemzetbiztonsági bizottságban képviselte volna a Jobbikot, mikor fennakadtak a vizsgálaton.