A vörösiszap és a média lesz a téma a parlamentben

Vágólapra másolva!
A vörösziszap-katasztrófával kapcsolatban tesz bejelentéseket Orbán Viktor kormányfő a parlament hétfői ülésén, és több miniszter is megszólal az ügyben. Az országgyűlés várhatóan megválasztja az új Médiatanács és a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának tagjait, késő este pedig ismét napirendre kerül a médiaalkotmánynak nevezett törvény.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik hétfőn az országgyűlés ülése. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője vasárnap, a vörösiszap-katasztrófa miatt összehívott rendkívüli kormányülés után beszélt arról, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben fontos bejelentéseket tesz.

Várhatóan nemcsak a kormányfő, hanem a belügyminiszter is a vidékfejlesztési miniszter is megszólal az iszapkatasztrófával kapcsolatban, mivel kormánypárti képviselők interpellációt intéznek hozzájuk a témában. A vidékfejlesztési minisztert Nagy Andor KNDP-s képviselő kérdezi arról, hogy ökológiai katasztrófa történt-e a térségben, a belügyminisztert pedig "Felrobban az ajkai vörösbomba" címmel interpellálja pedig két fideszes képviselő.

Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a kutatás-fejlesztés jövőjével és a ki nem vett szabadságokkal kapcsolatban kérdezik MSZP-s képviselők, a Jobbik pedig a belügyminisztert interpellálja a rendőrség törvényes működésével és az új kábítószerek betiltásával kapcsolatban.

A média urai

Hétfőn választja meg az országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) helyébe lépő Médiatanács tagjait. A testület elnökét (aki a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöki posztját is betöltő Szalai Annamária lesz) és négy tagját a július végén elfogadott törvénymódosítás értelmében egy külön parlamenti bizottság jelöli. A bizottság a szokásostól eltérő módon működik: a frakciók egy-egy képviselőjéből áll, akik azonban képviselőcsoportokat mandátumainak megfelelő szavazattal rendelkeznek.

A jelölőbizottságnak egységes, öt nevet tartalmazó listát kell az országgyűlés elé terjesztenie, amelyről a plenáris ülés kétharmados többséggel határoz. Ez azt jelenti, hogy a három ellenzéki pártnak és a kormányoldalnak meg kellene egyeznie, de ez a testület pénteki ülésén nem sikerült. A bizottság hétfőn délelőtt is ülésezik, ha itt sem jön létre kompromisszum, a kormánypártok maguk terjeszthetik be a listát, amit a parlamenti többség valószínűleg meg is szavaz. A tagok mandátuma kilenc évre szól.

Ugyancsak hétfőn választják meg az MTV-t, a Duna TV-t, a Magyar Rádiót és az MTI-t felügyelő testületek helyébe lépő, a tulajdonosi és felügyeleti jogokat gyakorló Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának hat tagját. Ebben az esetben a tagokat az országgyűlés egyenként választja kétharmados többséggel, vagyis elvileg minden frakciónak lehetősége lesz jelölni legalább egy tagot. Megeshet ugyanakkor, hogy a kormánypártok leszavazzák az ellenzéki jelölteket, és a kuratórium csak fideszes és KDNP-s delegáltakkal működik majd.

A hétfői ülés utolsó napirendi pontjaként, várhatóan késő este kezdi meg a parlament "A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" szóló törvényjavaslat, az úgynevezett médiaalkotmány részletes vitáját. A sajtó és a média tartalmi kérdéseit szabályozó törvényhez számos módosító indítványt nyújtottak be kormánypárti és ellenzéki képviselők is (ezekről korábbi cikkünkben olvashat).