A Mal Zrt.környezetvédelmi felelőse az iszapügy újabb gyanúsítottja

MAL Zrt., Ajka, Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.
Vágólapra másolva!
Egy harmadik embert is gyanúsítanak a két héttel ezelőtti iszapömlés miatt. F. Józsefnét, a Mal Zrt. környezetvédelmi és laborfelelősét közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják a nyomozók, amiért szerintük hanyagul dolgozta át a cég kárelhárítási tervét.
Vágólapra másolva!

A MAL Zrt. környezetvédelmi és labor felelősét, F. Józsefnét is gyanúsítottként hallgatták ki az iszapkatasztrófa ügyében folyó nyomozás során - közölte az ORFK. A laborfelelőst közveszélyokozás és környezetkárosítás vétségével gyanúsítják. F. Józsefné vallomást nem tett, a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. Szabadlábon védekezhet.

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerint a F. Józsefné laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőként úgy vizsgálta felül a Mal Zrt. kárelhárítási tervét és hajtotta végre annak módosításait, hogy elmulasztotta a hasonló katasztrófa esetén a kármentesítéshez és az élet, testi épség, valamint a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását, a védelmi rendszerek, a káresemény hatását csökkentő védművek és jelző-riasztórendszerek kialakítását.

F. Józsefné végezte a Mal Zrt. [origo] által megismert kárelhárítási tervének 2009-es felülvizsgálatát, melyben a cég jelentősen alábecsülte a gátszakadás esetén kifolyó iszap mennyiségét. A terv - melyről itt olvashat részletesen - azzal sem számolt, hogy a közeli településeket elöntheti a vörösiszap, és a maró anyag kifolyásának útját is tévesen mérték fel. F. Józsefnét a Mal Zrt. laboratóriumi és környezetvédelmi vezetőjeként a kárelhárítási terv a veszélyhelyzetben "intézkedésre jogosult vezetők" között sorolta fel, ő volt a cég környezetvédelmi megbízottja is.

A két hete történt, kilenc halálos áldozattal járó iszapömlés miatt több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás gyanújával indult büntetőeljárás. Az ügyben már kihallgatták gyanúsítottként Bakonyi Zoltánt, a cég vezérigazgatóját, illetve Deák József műszaki szolgáltatási igazgatót. Ők jelenleg szabadlábon védekezhetnek, jóllehet Bakonyinak kezdeményezték előzetes letartóztatásba helyezését, de a bíróság ezt elutasította. Előzetes letartóztatásáról kedden születik másodfokú döntés.