Eltüntették az internetről a Schmitt-hivatal alkotmányügyi javaslatait

Schmitt Pál köztársasági elnök a Néprajzi Múzeumban, ahol egyetemi tanári kinevezéseket adott át
Vágólapra másolva!
Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekezett Schmitt Pál köztársasági elnök hivatala az Alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz eljuttatott javaslatban. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyütt összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. Az dokumentumot pénteken eltávolították az internetről, a köztársasági elnöki hivatal pedig eddig nem válaszolt az írásról feltett kérdéseinkre.
Vágólapra másolva!

Eltávolították az internetről Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalának a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait, amely fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát is tartalmazott. Az írást Schmitt jogi hivatalvezetője, dr. Cservák Csaba a parlament alkotmány-előkészítő bizottságának küldte meg, és arról volt szó benne, hogy mit lenne fontos beemelni jövő tavaszra tervezett új magyar alkotmányba. Az írás a bizottság honlapján volt olvasható, de pénteken korábbi helyén már nem lehetett elérni, helyette egy felirat arról tájékoztatott, hogy a dokumentum "pontosításra vár".

Az eltávolított dokumentum hosszan értekezett a világi hatalom isteni eredetéről, itt feltehetően elírás következtében "abszolutóriumnak" nevezték az "abszolútumot". A szöveg szerint a hatalom birtokosai Istentől kapták a hatalmukat, mert "az abszolutórium felett is Istennek van hatalma". Az abszolutórium egyetemi, főiskolai végbizonyítványt jelent, az abszolútum filozófiai kifejezés. Az idegen szavak szótára szerint "mindentől független, a létezőt önmagában megtestesítő és azt létrehozó örök, tökéletes és változatlan szubjektumot" jelent.

A dokumentum amellett érvel, hogy a kereszténységre való utalásnak "minden európai kultúrállam alkotmányában helye van". Az utószóban idézik Pál apostol rómaiakhoz írt egyik levelét, amely szerint "minden lélek engedelmeskedjék a felső hatalmasságoknak, mert nincsen hatalmasság, hanem csak Istentől: és amely hatalmasságok vannak, az Istentől rendeltettek". A szöveg szerint ez az idézet azt is jelenti, hogy az alkotmányozó hatalom is Istentől való. "A világi hatalomnak korlátai vannak, mert a világi hatalom csak materiális síkon tud gondolkodni, ezért vannak, akik nem tartják fontosnak a kereszténységet az alkotmányokban szerepeltetni" - írja.

Egy másik ponton, "A kereszténység hatása az európai alkotmánytörténet fejlődésére" című fejezetben Szent Ágoston az örök törvénynek az emberi törvény felett állóságáról szóló szavait idézi a szöveg, majd ezt a megállapítást teszi: "Az örök törvényen alapuló, az emberi természettel is összhangban álló rend megvalósítása nem könnyű feladat, amennyiben az Isten országával szemben áll a Sátán birodalma."

Az államfő hivatala a dokumentumban összesen hat témakört említett, amelyek szerintük fontosak az új alkotmánnyal kapcsolatban. Ilyen a kereszténységre való utalás az alkotmányban; a szent korona mint a nemzeti egység megtestesítője; az anyanyelv mint a legfőbb összekötő kapocs a világban élő magyarok között; a család és a gyerekek szerepe a nemzet jövőjében; az élethosszig tartó tanulás; a sport és az egészség.

Az [origo] péntek reggel megkereste a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy magyarázatot kapjon a szövegben talált furcsaságokra, illetve hogy megtudja, hogyan értették az "abszolutóriumról" szóló részt. A hivatal közölte, hogy csak e-mailben tud foglalkozni megkeresésünkkel, de írásban feltett kérdéseinkre sem válaszolt péntek estig.