Újabb állami megbízást kapott Pintér egykori cége

Vágólapra másolva!
Negyvenmillió forintos megbízást adott a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nevű állami szerv Pintér Sándor belügyminiszter egykori cégének, a Civil Biztonsági Szolgálatnak, amely az utóbbi hónapokban több állami munkát is elnyert. Pintér közvetlenül a választások előtt szállt ki a többmilliárdos forgalmat lebonyolító, a piacon erős pozíciókkal rendelkező cégből.
Vágólapra másolva!

Hamarosan újabb állami intézményben jelennek meg a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) munkatársai, miután a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság nevű kormányzati szervezet is szerződést kötött a vagyonvédelmi céggel. A Közbeszerzési Értesítő pénteki számában megjelent hirdetmény szerint a főigazgatóság nettó 40 millió forintot fizet a cégnek a mintegy 5300 négyzetméter alapterületű irodaépületben végzett 24 órás "élőerős" őrzésért és recepciós szolgáltatásokért. A szerződés 18 hónapra szól.

A CBSZ 2010 áprilisáig Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter tulajdonában volt, aki a parlamenti választások előtt néhány nappal adta el a vállalatot. A magyar piacon rendkívül erős pozíciókkal rendelkező, többmilliárdos forgalmú vállalatot egy januárban alapított, ötmilliós tőkéjű cég vette meg, amelynek egyedüli tulajdonosa addig csak egy - veszteséges - kisvállalkozásban volt érdekelt (a cég eladásáról bővebben itt olvashat). A miniszter későbbi vagyonbevallása szerint 1,8 milliárd forintot kapott volt cégeiért, az összeg nagy része feltehetően a CBSZ eladásából származik.

Júliusban a Hvg.hu számolt be róla először, hogy szerződést kötött a CBSZ-szel a Magyar Fejlesztési Bank, amely először - a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvények ellenére- nem kívánt részleteket elárulni a megbízásról. Szeptemberben végül, többszöri kérésünkre kiadták a szerződéseket, ennek részleteiről ebben a cikkünkben olvashat.

Később több állami cégről is kiderült, hogy szerződést kötöttek a CBSZ-szel. Szintén a Hvg.hu adott hírt arról, hogy a Magyar Villamos Művek nevű állami cég is Pintér egykori cégével kötött szerződést, a Szerencsejáték Zrt. pedig októberben közölte a honlapján, hogy augusztus végén 24 millió forint értékű megállapodást kötött a CBSZ-szel. A Közbeszerzési Értesítő július 14-i számából pedig kiderült, hogy a Terror Háza Múzeum is a céget bízta meg őrzési feladatokkal 134 millió forint értékben.

Honlapja szerint a Civil Biztonsági Szolgálat 16 éves múltra tekint vissza, és már a választások előtt olyan nagy ügyfelekkel büszkélkedhetett, mint az OTP, a Mol, a MÁV vagy a Magyar Honvédség. A 2009-es évről szóló üzleti beszámolója szerint a cégnek tavaly 5,4 milliárd forintos bevétele volt. és több mint egymilliárdos adózott nyereséget produkált. A magyar gazdaságot sújtó általános válság ellenére a cég tovább tudott erősödni, 2008-ban még 4,8 milliárdos bevétele volt, és 710 milliós nyeresége.

Pintér nyilvánvalóan az esetleges összeférhetetlenség elkerülése érdekében szállt ki a cégből, a CBSZ utóbbi hónapokban kapott állami megbízásai miatt viszont így is érték politikai támadások a kormányoldalt. Az MSZP még júliusban tiltakozott a cég állami szervekkel kötött szerződései miatt, a Jobbik pedig október végén közölte, hogy jogi lépéseket tervez a szerintük etikai problémákat felvető megbízások miatt.