Gyurcsány: Kocsmai verekedéssé alakítja a politikát a Fidesz

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő egy pénteki fórumon arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz kocsmai verekedéssé alakítja a politikát. Gyurcsány arra utalt, hogy az Alkotmánybíróság szűkítése után egy fideszes módosító javaslat jelentősen lefaragná a Költségvetési Tanács működési költségét.
Vágólapra másolva!

"Lassan kocsmai verekedéssé alakítja a politikát a Fidesz, előbb üt, azután kérdez" - mondta Gyurcsány Ferenc péntek délután Veszprémben. A korábbi miniszterelnök a nemrégiben megalakult Demokratikus Koalíció elnökeként érkezett a városba egy fórumra.

Nincs rendjén, hogy ha ellentmond a kormánynak az Alkotmánybíróság, a Költségvetési Tanács vagy éppen valamelyik magánnyugdíj-pénztár, akkor a kormány annak nekimegy - mondta Gyurcsány.

"Azért osztott a hatalom egy országban, mert senki sem tökéletes, egy kormány sem, annál nagyobb az esély elkerülni a bajt, minél többen nyilvánítanak véleményt". Hozzátette:"rosszul teszi a kormány, ha minden kritikában önmaga elleni támadást lát. A Fidesz lassan kocsmai verekedéssé alakítja a politikát, előbb üt, aztán kérdez".

A parlament hétfőn szavazta meg az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését, az erről szóló törvény, illetve Alkotmánymódosítást a héten aláírta Schmitt Pál köztársasági elnök. Varga József fideszes képviselő pedig egy arról szóló módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi költségvetéshez, hogy a költségvetést vizsgáló állami intézmény, a Költségvetési Tanács működtetésére szánt 835 millió forintból mindössze 10 millió maradjon a szervezetnél.

A Költségvetési Tanács működési költségeinek csökkentését a javaslat azzal indokolja, hogy a tanács felállítását sem a Fidesz, sem pedig a KDNP nem szavazta meg 2008-ban, hiszen szinte azonos feladatokat végez, mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB), vagy az Állami Számvevőszék (ÁSZ).