Nukleáris hulladékot szállító vonat gördült át Magyarországon

Vágólapra másolva!
Szigorúan őrzött vonat haladt át Magyarországon, amely egy szerb lap szerint veszélyes anyagot, nukleáris hulladékot szállít. Kiskunhalasnál fegyveres kommandósok, Kaposváron rendőrsorfal vigyázott a szerelvényre. A szerb fővárosból, Belgrádból indították útnak a konténereket, amelyeket Magyarországon és Szlovénián át Oroszországba visznek.
Vágólapra másolva!

Veszélyes anyagot szállító védett vonatszerelvény halad keresztül Magyarországon, biztosítását a rendőrség végzi - közölte az ORFK szombaton. A Press nevű belgrádi lap honlapján azt írta, a nukleáris hulladékot tartalmazó szállítmány Belgrád déli pereméről, a Vinca nukleáris kutatóintézetből indult, tizenhét kamion vitte a konténereket Szabadkáig. Ott vonatra rakták őket, és Magyarországon át a szlovéniai Koper kikötőjéig viszik, ahonnan hajón indítják útnak Oroszországba.

A Baon.hu internetes portál tudósítója szerint Kiskunhalason felfegyverzett kommandósok tucatjai vigyáztak arra, hogy a szerelvény rendben áthaladhasson az állomáson. Az MTI tudósítója látta, ahogy a több mint tíz kocsiból álló, kék színű konténereket szállító teherszerelvény - elején kettő, a végén pedig egy személyszállító vagonnal - megállás nélkül haladt át a kaposvári vasútállomáson pár perccel 14 óra előtt, Csurgón át Gyékényes felé tartva. Az állomáson tucatnyi sárga mellényes rendőr állt sorfalat. A hírügynökség szerint a Somogy megyébe belépő szerelvény haladását Csomától Gyékényesig minden állomáson és vasúti átjáróban, valamint a közút mellett futó sínek mentén rendőrök biztosították.

Forrás: MTI/Varga György
A konténerekben veszélyes anyagot szállítanak

A szállítmány útját Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is rendkívüli biztonsági intézkedések kísérték; 10 ezer rendőrt vezényeltek ki az utak mellé, a levegőből helikopter követte a konvoj útját, és a kamionokat tűzoltó- és mentőautók is kísérték. Ivica Dacics szerb belügyminiszter azt mondta, hogy minisztertársának, az infrastruktúráért felelős Milutin Mrkonjicsnak "és néhány médiának" nem lett volna szabad nyilvánosságra hoznia, hogy a szállítmányt útnak indítják, mert ez "szolgálati titok". A Press úgy tudja, az év végéig összesen 8 ezer használt radioaktív fűtőelemet szállítanak a Vinca kutatóintézetből Oroszországba.

A szerelvény néhány perccel fél négy előtt áthaladt a Somogy megyei Gyékényesen a Zala megyei Murakeresztúr irányába. Az MTI tudósítója szerint a helyszínen több mint félszáz rendőr sárga mellényben, sisakkal, tomfával felszerelve zárta le és biztosította a vasútállomás környékét. A sínek mellett is felsorakozott egyenruhások sorfala előtt lassú tempóban haladt át a vonat. A kék konténereken jól látható volt a sugárzó anyagokra figyelmeztető sárga-fekete jelzés.

A vonat az MTI információja szerint Nagykanizsát elhagyva nagy sebességgel robogott át kora este Zalaszentivánon, hogy Bajánsenye-Hodosnál lépje át a magyar-szlovén határt.