Tornaszentandrást elzárta, Edelényt fenyegeti a Bódva

Vágólapra másolva!
Nem tudnak iskolába menni a gyerekek Tornaszentandrásról, mert az áradó Bódva elzárta a településre vezető utat, a mentők sem jutnak el a községbe. Edelényben attól tartanak, hogy ismét kiönthet a folyó, a töltéseket még nem állították mindenhol helyre.
Vágólapra másolva!

Csak a falugondnoki autóval lehet elhagyni Tornaszentandrást, az áradó Bódva elöntötte a településre vezető utat, a 200 méteres vízátfolyáson csak traktorral és nagyobb autókkal lehet áthajtani.

Krajnyák Dénes polgármester szerint komoly problémát jelent a ki- és a bejutás a községben. Péntek reggel a mentősök sem érték el a települést, a beteget is a falugondnoki kocsival vitték ki. Azokat, akiknek sürgős dolguk volt, illetve akik munkába mentek, szintén szervezetten vitték át a "vízen." Idén a Bódva már hetedik alkalommal zárja el a települést.

Edelényben ismét kiönthet a Bódva

A magas vízállás miatt több Bódva menti településen is készenlétben vannak. Edelényben attól tartanak, hogy a kastély mellett akár kiléphet a folyó a medréből. Molnár Oszkár, edelényi független polgármester azt mondta, a gátakat végigjárva egyértelműen megmutatkozik, "milyen veszélyes helyzetet teremtett a Bódva-töltések helyreállításának az elmaradása ezen a részen." A november 29-ére tervezett helyreállítási munkálatok a közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt nem kezdődtek meg.

Szalonnán több kertet is elöntött a folyó, de a Bódva-híd közelében lévő házak még nincsenek vízben.

Szendrőn a Bódva még nem tetőzött, már pakolják a homokzsákokat. Szaniszló János polgármester azt mondta, hogy a közelben lévő Rakacai-víztározóból teljes keresztmetszettel engedik a vizet a Bódvába, a tározóban ugyanis jelenleg 7 méter 60-70 centiméter körül van a vízszint, és az ide befolyó külső vízfolyások által még mindig sokkal több víz érkezik, mint amennyit a zsilipeken át le tudnak engedni.