Medián: A többségnek tetszenek a kormány vitatott intézkedései

Vágólapra másolva!
Az emberek nagy része támogatja a válságadó és a banki különadó bevezetését - derül ki a Medián felméréséből. Az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozása azonban megosztja a közvéleményt.
Vágólapra másolva!

Első ránézésre nem változtatott az Alkotmánybíróságba vetett közbizalmon a testület közelmúltban történt korlátozása, de pártszimpátia alapján komoly különbségek mutatkoznak - derül ki a Medián november közepén elvégzett felméréséből. A nagy visszhangot kiváltott kormánydöntések támogatottságát vizsgáló közvélemény-kutató szerint a Fidesz-szavazók körében lényegesen gyengült, az MSZP szavazói körében pedig erősödött a testületbe vetett bizalom.

Az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozásáról szóló döntésről a Medián szerint a lakosság 78 százaléka hallott. A korlátozás célja - amelyről a testület a túlzott végkielégítések visszamenőleges megadóztatását elrendelő törvényt megsemmisítő határozata után döntöttek - a megkérdezettek 45 százaléka szerint az, hogy alkotmánybírák ne vizsgálhassák a tervezett válságintézkedéseket. A korlátozás megosztotta a közvéleményt: a döntést 48 százalék ellenzi, a helyeslők aránya a nem éri el a 40 százalékot.

A kormány más, sok vitát kiváltó intézkedései közül a banki különadó bevezetését a lakosság több mint háromnegyede kedvezően fogadta, jóllehet az emberek 65 százaléka úgy véli, komoly veszély, hogy a pénzintézetek esetleg áthárítják a terheket. Magas, 72 százalékos az energiaszolgáltatókra, a távközlési cégekre és a nagy áruházláncokra kivetett válságadó népszerűsége is.