Egy egész falu kétkedik a brutális gyerekmolesztálásban

Kiengedték az előzetes letartóztatásból azokat a szülőket, akiket négy gyermekük brutális molesztálásával vádolnak, szadista szülők, Rásonysápberencs, általános iskola
Vágólapra másolva!
Senki nem hiszi el Rásonysápberencsen, hogy az egyik ott élő családban brutálisan molesztálták, szexuális aktusokra kényszerítették a négy kisfiút. Több helyi szerint az "ideges természetű" apának időnként eljárhatott a keze, de szinte mindenki képtelenségnek tartotta azokat a szörnyűségeket, amellyel az ügyészség vádolja őket. A helyiek nem merik szóba hozni a családnál a kényes kérdést, és többen úgy emlékeznek, semmi gyanús nem történt Rásonysápberencsen, az ügy derült égből villámcsapás.
Vágólapra másolva!

"Ez nem újságba való, és nem is igaz. Ne puhatolózzanak, mert felírom a rendszámukat, és fel lesz jelentve a média" - ezzel fogadta az [origo] munkatársait a Borsod megyei Rásonysápberencs főutcáján bicikliző nő. A szerinte nem újságba való ügy egy többszörös gyerekbántalmazási eset.

A faluban élő anyát és apát, illetve a velük lakó nagyapát azzal vádolja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főügyészség, hogy négy fiúgyermeküket éveken át brutálisan molesztálták. A felnőttek a vád szerint rendszeresen bántalmazták, és szexuális aktusokra kényszerítették a gyerekeket, egyszer a kutyával is fajtalankodniuk kellett, később pedig az apa a gyerekek szeme láttára végzett az állattal.

A falubeliek azt mondták, a családsegítő szolgálatot a helyi általános iskola egyik tanára értesítette, miután az egyik kisfiú egyre problémásabban viselkedett az iskolában. A gyanús jelek miatt elvették mind a négy gyereket a családtól. Később őrizetbe vették a szülőket és a nagyapát is, utóbbit a korára való tekintettel hamarosan hazaengedték, a szülők viszont 13 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban. A szülőket a múlt héten engedték ki az előzetes letartóztatásból. A bicikliző asszony azt mondta, maga is rokona a családnak, ezért tudja, hogy a vádak nem igazak.

Az ebédlőasztalnál meséltek a feldarabolt kutyáról

"A gyermekvédelmi szolgálat, a helyi iskola és az óvoda is tudott a bántalmazásokról, egyszer például a testnevelés órán vettek észre nagy, kék-zöld foltokat az egyik fiú testén" - állította az [origo]-nak Martossy György, a Borsod megyei főügyészség ügyésze. A gyerekeket 2008-ban a bántalmazások és a "nem megfelelő ellátás" miatt emelték ki a családból - mondta az ügyész, mindannyian ugyanazokhoz a nevelőszülőkhöz kerültek. A legidősebb gyerek 10, a legkisebb négyéves volt, amikor kiemelték őket családjukból, de a vád szerint a bántalmazások ekkor már évek óta tartottak.

Több mint fél évvel később, az ebédlőasztalnál kezdtek arról mesélni a gyerekek, hogy mit éltek át otthon - mondta Martossy. Egyikük például leírta, hogyan akasztotta fel, és darabolta fel az apjuk a kutyát, később pedig a nevelőszülőknek feltűnt, hogy a gyerekek egymással "szexuális tevékenységet" folytatnak. A történetek hallatán a gyerekeket meghallgatta a gyámhatóság. A pszichológus szakértő szerint a történetek élményszerűek, és nem betanítottak voltak. Ezután 2009 novemberében vették őrizetbe a három felnőttet, akik - ha bűnösnek bizonyulnak -, akár tizenöt év börtönbüntetést is kaphatnak - mondta az [origo]-nak az ügyész. A történtek a gyerekek "erkölcsi, érzelmi állapotát" egész életükre befolyásolták, a vádemelés időpontjában még gyógyszeres kezelés alatt álltak, ma is magatartászavarokkal küszködnek.

A pszichológus szakértők a vádlottakat is megvizsgálták. A szülők és a nagyapa is személyiségtorzulásokat mutatnak a szakértői vélemény szerint, de ez nem zárja ki a büntethetőségüket - mondta Martossy. Az ügyészség ugyan azt indítványozta, hogy hosszabbítsák meg a szülők előzetes letartóztatását, de a bíró úgy döntött, hogy csak lakhelyelhagyási tilalmat rendel el. Martossy szerint az ügyészség azért nem fellebbezett, mert egyetértenek azzal, hogy a szülők már nem befolyásolhatják a tanúkat, a gyerekekkel nem léphetnek kapcsolatba, és mivel Rásonysápberencsen kívül nincsenek rokonaik, vagy ismeretségeik, a szökés és az elrejtőzés veszélye sem áll fenn.

"Melyik szülő nem üti meg néha a gyerekét?"

A faluban álló házukba visszatérő szülőket az [origo] tapasztalatai szerint nem övezi megvetés, a vádakat ugyanis senki nem hiszi el. "Bárkit hallgattak ki, mind azt mondta, hogy lehetetlen. Ha igaz lenne, nem engedték volna ki őket" - fogalmazott például a szúrós szemű bicikliző asszony. Azt is mondta, hogy a vádban szereplő, állítólag meggyilkolt kutya most is ott szaladgál a ház körül.

A megkérdezett falusiakat nagyon megdöbbentették a vádak. "Az idősebb úr menni is alig bír, a kollégám volt tizenöt évig" - csóválta a fejét egy idősebb férfi, aki a hétfő délelőtti napsütésben álldogált a helyi italbolt előtt. A fiatalember - a gyerekek apja - pedig néha még dolgozni is eljárt, pedig errefelé alig van munka - magyarázta. A férfi szerint a gyerekek rendben voltak tartva, "különbül senki gyereke nem járt" az iskolába, volt mindig mit enniük.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
"Épeszű ember nem hiszi ezt el" - mondta a férfi, aki 15 évig dolgozott a téeszben az egyik vádlottal

Többen utaltak arra, hogy inkább azt a verziót tartják hihetőnek, hogy a nevelőszülők "beszélték meg" a gyerekeket, vagyis a szájukba adták, hogy mit mondjanak a szüleikről. "Épeszű ember ezt nem hiszi el" - jelentette ki egy férfi. Az italboltban üldögélő féltucat férfi szavaiból az derült ki, legfeljebb azt tudják elképzelni, hogy a szülők időnként megütötték a gyerekeket. "De hát melyik szülő nem üti meg néha a gyerekét?" - kérdezte egyikük. "Senki ne mondja, hogy nem csaphatok rá időnként a gyerekre" - fogalmazott egy másik.

Az italbolt pultosnője is azt mondta, nem tudja elképzelni, hogy a vádban szereplő molesztálások megtörténtek volna, szerinte a nagyapa például kifejezetten "családcentrikus". Az apa korán elvesztette az édesanyját, az anya szegény családból származik. Rásonysápberencsen nem voltak barátnői, és "nem volt olyan talpraesett fiatal nő, bár szerintem normális kaját főzött" - mondta.

Szekrényre mászott, kiugrott az ablakon

A kocsmárosnő szerint a gyerekek közül az egyik "nagyon értelmes kisfiú volt", a másik visszahúzódó, a harmadik pedig "nagyon rossz": néha a földhöz verte magát, de a szülei jobban is figyeltek rá, mint a többi gyerekre, ilyenkor vettek neki csokit - emlékezett. A biciklis asszony szerint ezzel a kisfiúval sok probléma volt, mert hiperaktív, többször elszökött az iskolából. A családsegítő szerinte azért emelte ki a gyerekeket a családból, mert amikor ott járt, a legkisebb éppen felmászott a háztetőre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A kocsmában ülők mindannyian kételkedtek a molesztálásokban, a kocsmárosnő szerint meglepődött az egész falu

A családsegítőt a helyi általános iskola tanárnője értesítette, de még ő sem hiszi el igazán, hogy a gyerekeket molesztálták. A tanárnő azt mondta, azért szólt a szakembereknek, mert az iskolában nem bírtak a 2000-es születésű kisfiúval. Amikor elvitték, a gyerek heteket töltött a debreceni pszichiátrián. Abban az osztályban tizennégyből öt-hat gyerekkel hasonló problémák voltak. "Nem egyedi eset, hogy a kisfiú az órán a pad tetején táncol" - fogalmazott. Ugyanakkor a tanárnő szerint ma intézetben élő kisfiú "sokkal hajmeresztőbb dolgokat csinált", mint a társai. Egyszer eltette a tanárnő tolltartóját, de elvett más tárgyakat is, amik megtetszettek neki. Előfordult, hogy a szekrény tetején üldögélt, máskor pedig egyszerűen kiugrott az ablakon, és szaladni kezdett a mezőn - mondta.

Ezeknek a gondoknak azonban a tanárnő szerint ezerféle oka lehet, nem feltétlenül rendszeres molesztálás, bántalmazás áll a háttérben. Az iskolában valahogy kitudódott volna, hogy otthon mit művelnek a felnőttek a gyerekekkel, erre azonban nem utaltak jelek - mondta a tanárnő, aki szerint a többi gyereknek például nem is voltak magatartási problémáik, egyikük sem volt agresszív, nem beszéltek csúnyán, verés nyomát nem látták rajtuk. A tanárnő is azt mondta, legfeljebb az otthoni italozást, és a bántalmazásokat hiszi el, a vádak többi része "derült égből villámcsapásként" érte.

"Vannak idegrendszeri problémái"

A tanárnő szerint a szülők "nem kifogástalanok", de ezt nem részletezte, csak annyit mondott, hogy nehezen érteni a gyerekek apjának a beszédét. Volt, aki azt mondta, a férfi "nagyon ideges természetű", más szerint "a fiatalember most stresszben van". A kocsmárosnő úgy fogalmazott, hogy "vannak kis idegrendszeri problémái", például könnyen feldühödik, de ezzel együtt sem tudják elképzelni a molesztálásokat. A falusiak többsége ezzel együtt azt állította, az apát nem tartja képesnek arra, amivel vádolják.

A faluba a múlt héten hazatért férfi már járt az italboltban, de senki nem kérdezett rá a történtekre. "Én se kérdeztem, ő se szólt, nem akarom én zaklatni. Ha valaki meg akar nyílni, az meg fog nyílni" - fogalmazott a pultosnő. Szerinte a falusiak ugyanígy viselkedtek a nagyapával is, akitől szintén nem kérdezték meg, igazak-e a vádak. "Nem akartuk, hogy kellemetlenül érezze magát" - jegyezte meg.

Munkatársaink elmentek ahhoz a rásonysápberencsi házhoz is, ahol a vádlottak élnek. Az épületről kívülről fotókat készítettünk, mielőtt azonban becsöngettünk volna a házba, kirohant onnan egy szőke hajú, nehézkesen beszélő férfi és magából kikelve kiabálni kezdett. A fotók megsemmisítését követelte, és azt üvöltötte, az egészből nem igaz semmi. Nyilatkozni nem akart, tudósítóink kérdéseire nem válaszolt, csak kiabált.