Tárki: Elbizonytalanodó szavazók miatt csökkent a Fidesz támogatottsága

Fidesz-nagygyűlés, Kossuth tér
Vágólapra másolva!
Mérhetően csökkent a Fidesz és a KDNP támogatottsága az elmúlt hónapban a Tárki reprezentatív felmérése szerint. A közvélemény-kutató adatai azt mutatják, hogy bár a kormánypártokra még mindig legalább négyszer annyian szavaznának, mint bármelyik ellenzéki pártra, de korábbi támogatóik közül sokan elbizonytalanodtak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is a kormánypártok nagy fölényét mutatja a Tárki Társadalomkutatási Intézet 2010. decemberi pártpreferencia-kutatása - áll a cég szerdai közleményében. A felmérés szerint az ellenzéki pártok támogatása változatlanul alacsony, de a Fidesz-KDNP szavazótábora is érzékelhető mértékben csökken.

A közlemény a Fidesz-KDNP visszaesését azzal magyarázza, hogy az őszi hónapokban az önkormányzati választások után a "győzteshez húzás" jelensége miatt nőtt a kormánypártok népszerűsége, ez a fellendülés azonban mostanra elfogyott. Ezt bizonyíthatja, hogy a most elszivárgó szavazók nem másik pártot támogatnak, hanem elbizonytalanodtak mind a szavazási hajlandóságuk, mind a pártválasztásuk tekintetében.

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, reprezentatív kutatás szerint a Fidesz-KDNP szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a novemberi 49%-ról 43%-ra csökkent, míg az MSZP támogatottsága 10%-ról 11%-ra nőtt. A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP támogatottsága a novemberi 71%-ról 67%-ra csökkent, az MSZP-é pedig 14%-ról 17%-ra emelkedett.

A másik két parlamenti párt támogatottsága nem változott az elmúlt egy hónapban: a teljes népességen belül a Jobbikra a választók 6%-a, az LMP-re 4%-uk szavazna, míg a pártválasztók körében a Jobbik 9%-on, az LMP 6%-on áll. A parlamenten kívüli pártok közül továbbra is csak az MDF (azóta JeSZ) támogatottsága mérhető, de az is csak 1% mind a teljes népességen, mind pedig a pártválasztókon belül.