A diszpécser az iszapkatasztrófa negyedik gyanúsítottja

Vágólapra másolva!
A negyedik gyanúsítottat hallgatta ki a rendőrség a vörösiszap-katasztrófa ügyében - értesült a Magyar Nemzet. Az iszapkatasztrófa éjszakáján ügyeletben lévő diszpécsert azzal gyanúsítják, hogy elmulasztotta értesíteni a hatóságokat a gátszakadásról.
Vágólapra másolva!

Újabb, immár a negyedik gyanúsítottat hallgatta ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a vörösiszap-katasztrófa ügyében - értesült pontosan meg nem nevezett ügyvédi forrásokból a Magyar Nemzet.

A napilap szerint a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-nél az iszapkatasztrófa éjszakáján ügyeletben lévő diszpécsert halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel gyanúsítják. A Magyar Nemzet szerint a diszpécsert azzal gyanúsítják, hogy elmulasztotta értesíteni a katasztrófahelyzetek kezelésére összeállított intézkedési tervekben megjelölt hatóságokat a gátszakadásról.

A férfi - a Magyar Nemzet szerint - a kihallgatás során tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, és panasszal élt a gyanúsítás miatt, ezt azonban a Veszprém Megyei Főügyészség elutasította. Az ORFK a lap értesüléseit megerősítette, a gyanúsított szabadlábon védekezhet.

A diszpécser a negyedik ember, akit az október 4-ei, Kolontárt, majd részben Devecsert is elöntő, tíz halálos áldozatot követelő iszapáradat miatt indult nyomozásban hallgattak ki. A rendőrség elsőként Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját gyanúsította meg több ember halálát okozó közveszélyokozással.

A második gyanúsított Deák József, a cég műszaki szolgáltatási igazgatója volt, neki azt rótták a terhére, hogy elmulasztotta a kármentesítéshez, továbbá az élet, a testi épség és a vagyon megóvásához szükséges intézkedések kidolgozását. Ugyancsak gyanúsítottként hallgatta ki az NNI a Mal környezetvédelmi laborfelelősét is. A rendőrség zárolta a gyanúsítottak vagyonát. A lap szerint nem kizárt, hogy az ügynek további gyanúsítottjai is lesznek.