Újabb megfigyelésekről számolt be az elszámoltatási kormánybiztos

Vágólapra másolva!
Újabb megfigyelt emberekről szóló információk kerültek elő a Benedek Fülöp korábbi szakállamtitkár elleni nyomozás során - erről Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos számolt be szerdán. Nem árulta el, hogy kiket figyeltek meg, de bejelentette, hogy a nyomozást átvette a Központi Nyomozó Főügyészség, mert mentelmi joggal érintett személy érintettsége merült fel az ügyben.
Vágólapra másolva!

Újabb iratok kerültek elő megfigyelt emberekről - közölte az elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. "Nem csak én voltam célszemély" - fogalmazott Budai Gyula, neveket azonban nem mondott személyiségi jogokra és a nyomozás érdekeire hivatkozva. Az iratokat szerinte a Benedek Fülöp volt szakállamtitkár ellen folyó eljárásban lefoglaltak között találták.

A fideszes politikus még novemberben számolt be arról, hogy 2008 és 2010 májusa között megfigyelték őt. Akkor arról tájékoztatott, hogy az ügyészség Benedek Fülöp elleni nyomozása során egy házkutatásnál az ő megfigyelésére, telefonbeszélgetéseinek lehallgatására utaló iratokat találtak. Szerinte az adatgyűjtés megrendelőjét Szilvásy György volt titokminiszter környezetében kell keresni, Szilvásy azonban ezt rágalomnak nevezte.

Benedek Fülöp ügyéről az ügyészség novemberben azt közölte: a gyanú szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki." Benedek Fülöp ügyéről bővebben itt olvashat.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerdán azt is bejelentette, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kedden átkérte a Benedek Fülöp ellen folyó büntetőeljárás nyomozati iratait, mert mentelmi joggal érintettek felelőssége vetődött fel (mentelmi joga van többek közt az országgyűlési képviselőknek). Hozzátette, a "vadászati VIP-listákról" van szó, "aki egy kicsit jártas a vadászatban, az hamarosan meg tudja fejteni, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik ezeken a protokollvadászatokon részt vettek". Budai Gyula azt közölte, hogy jövő héten újabb ügyeket ismertet az elszámoltatással kapcsolatban.