Gulyás Gergely: Nem kőbe vésett az alkotmány koncepciója

Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke szerint még lesznek érdemi változások az új alkotmány koncepciójában. A politikus a Népszabadságnak arról is beszélt, hogy nem jó ötlet, hogy az alkotmányt Ópusztaszeren írják alá, és a javaslatban megjelenő "Őszöd-klauzula" ebben a formában nem megfelelő.
Vágólapra másolva!

Nincs kőbe vésve az alkotmány koncepciója - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Gulyás Gergely, az alkotmány-előkészítő bizottság fideszes alelnöke, ebben az esetben ugyanis nem lenne értelme az ezt követő törvényalkotási munkának. Az alaptörvény elfogadása előtti nemzeti konzultációba igyekeznek minél nagyobb kört bevonni, önkormányzatok és társadalmi szervezetek javaslatait is várják, és az összes egyetem jogi karán februártól vitafórumokat rendeznek az új alkotmányról.

Gulyás szerint az alkotmányozással kapcsolatban mindkét oldalon bölcsességre van szükség, és annak belátására, hogy az alaptörvény elfogadása és a három évvel későbbi választások eredménye között nincs közvetlen összefüggés. Szerinte ez a kormánypártoktól azt a belátást igényli, hogy az elmúlt hónapokban meghozott, a megszorítások elkerüléséhez szükséges alkotmánymódosítások nem teremtettek ideális környezetet az alkotmányozáshoz. Az ellenzéknek pedig szerinte azt kellene beismernie, hogy azok a vádak, melyek az elnöki rendszerről vagy valamilyen autokratikus berendezkedésről elhangzottak, alaptalanok voltak.

Gulyás az úgynevezett Őszöd-klauzulával kapcsolatban azt mondta, hogy a szabályozás ebben a formában nem megfelelő. A javaslat szerint a köztársasági elnök egy alkotmányos-politikai válsághelyzetet úgy oldhatna fel, hogy belátása szerint feloszlathatná az országgyűlést, a bizottság fideszes alelnöke szerint azonban ez nem írja világosan körül azt, hogy milyen esetekben válna jogosulttá a köztársasági elnök erre az intézkedésre.

Gulyás Gergely nem tartja a "legjobb ötletnek" azt a felvetést, hogy az új alkotmány Ópusztaszeren írják alá, ahogy ezt Semjén Zsolt KDNP-s miniszterelnök-helyettes és Magyar Anna fideszes képviselő indítványozta. Ahogy fogalmazott, "ha egyáltalán van ok arra, hogy elvigyük Budapestről az aláírási ünnepséget, akkor én Székesfehérvárra szavaznék". Szerinte az alkotmány április 25-ére, húsvét hétfőre tervezett elfogadásának szimbolikus üzenete van, de nem csak a hívők számára.