Újra Felsőzsolcát fenyegetheti a duzzadó Sajó

Vágólapra másolva!
Az árvízi helyzet miatt Sajóecseg, Felsőzsolca és a Sajó-mente térségében veszélyhelyzetet hirdetett a kormány az árvíz miatt. A veszélyhelyzet kihirdetését nem árhullám érkezése tette szükségessé a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint, de így lehet bevezetni az árvízvédelmi intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy megismétlődik a 2010 nyár eleji árvíz a Sajó térségében, ezért veszélyhelyzetet hirdetett a kormány Sajóecseg, Felsőzsolca és a Sajó-mente térségében. A körzetben ugyanis sok a hó és gyors az olvadás.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elmondta, előfordulhat, hogy az árvíz után újjáépített házak ismét veszélybe kerülnek Felsőzsolcán. A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte, a veszélyhelyzet értelmében a kormány és a hatóságok szerdától ingatlanokat vehetnek igénybe időszaki gátak építéséhez, és a vis maior alap is megnyílik a károk megelőzése és a hatékony védekezés érdekében.

Az árvíz mellett a belvízi helyzet is súlyos, az 1870-es évek óta nem esett annyi csapadék, mint 2010-ben, és a 2009-es év is átlagon felül csapadékos volt. Az országban 2009 karácsonya óta folyamatos a belvízi készültség az országban, ami 2010 végére olyan méreteket öltött, hogy már nem a mezőgazdasági területek kármentesítése a feladat, hanem a belterületek védelme - közölte Navracsics Tibor.

Tavaly 2,8 milliárd köbméter belvizet emeltek át a befogadókba a védekezés során, ez a Balaton össztérfogatának a másfélszerese.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a szakminisztérium 12 pontos akciótervét az árvízi és belvízi védekezés hosszú távú stratégiai tennivalóival kapcsolatban. Ebben többek között szerepel a csatorna-rekonstrukció és a közmunka-programok bevonása is a hatékonyabb védelem érdekében.

A veszélyhelyzet kihirdetését nem árhullám érkezése tette szükségessé a Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint, de így lehet bevezetni az árvízvédelmi intézkedéseket.