Elítélte a marcali sírrongálást a miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A marcali sírrongálók kézre kerítésére utasította a belügyminisztert Orbán Viktor. A kormányfő elítélte a sírgyalázást. A marcali zsidótemetőben hetvenöt sírt rongáltak meg, a rendőrség nyomkövető kutyákkal is keresi az elkövetőket.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor kormányfő utasította a belügyminisztert, hogy tegyen meg mindent a marcali sírrongálók kézre kerítése érdekében - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter közleményben hangsúlyozta: Orbán Viktor megdöbbenésének adott hangot, hogy az emberi méltóság tiszteletben tartására és a tisztelet kultúrájának alapjaira épülő új korszakban még mindig megtörténhetnek ilyen gyűlölettől vezérelt vandál, antiszemita indíttatású támadások. "Ez sérti a magyarországi zsidó közösség és minden magyar ember kegyeleti érzéseit, gyengíti a magyarországi zsidóság biztonságérzetét, és rombolja azt a közéleti erőfeszítést, amely együttműködést akar létrehozni a Magyarországon élő közösségek között" - olvasható a közleményben.

A marcali zsidótemetőben hetvenöt sírt rongáltak meg. A rendőrség - miután pénteken értesült a történtekről - helyszíni szemlét tartott, majd megkezdődött a tanúkutatás, illetve az adatgyűjtés. A rendőrök nyomkövető kutyát is bevetve keresik az elkövetőket. Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke közölte: rossz színben tünteti fel az országot a marcali izraelita temető megrongálása. Meglátása szerint a magyarországi szélsőjobboldal gyűlöletkeltése egyre aktívabb, az Országgyűlésben elhangzó szélsőséges, zsidóellenes szólamok pedig "egyes embereket arra indíthatnak, hogy meggyalázzák az izraelita temetőket".