Balsai szerint a bíráknak nem kellene beleszólniuk a törvényhozásba

Vágólapra másolva!
A fideszes Balsai István szerint szokatlan és szerencsétlen, ha a bíróság beleszól a törvényhozási folyamatba. A miniszterelnöki megbízott az úgynevezett semmisségi törvényt ért bírálatokra reagált. A 2006. őszi tömegoszlatás egyes ítéleteinek semmissé nyilvánításáról szóló törvényt hétfőn fogadta el az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

Balsai István még márciusban nyilvánosságra hozza a 2006 őszén a fővárosban történt rendőri intézkedésekről és a felelősök azonosításának vizsgálatáról szóló jelentését. A miniszterelnöki megbízott sajtótájékoztatóján válaszolt a semmisségi törvényt ért kritikákra. A jogszabályt hétfőn fogadta el a parlament.

Szokatlannak és szerencsétlennek nevezte, hogy a jogalkalmazó, vagyis a bíróság bármelyik tagja beleszól a törvényhozási folyamatba. Február közepén Szűcs Péter - Baka Andrásnak, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének véleményét tolmácsolva a Népszabadságnak adott nyilatkozatában aggasztónak nevezte a 2006-os zavargások idején hozott bírói döntések egy részének semmisségét kimondó törvényjavaslatot, mert sérti a bírák szabad mérlegelési jogát, ami álláspontja szerint komoly alkotmányossági problémát jelent.

Kitért a rendőri érdekképviseleti szervezetek kritikáira is, amelyekről azt mondta, azért meglepőek, mert azokat nem akkor fejtették ki, amikor kellett volna, három és fél, négy évvel ezelőtt, amikor "néhány száz magából kivetkőzött, azonosítót nem viselő, rendőrnek látszó személy az ismeretlenség homályában" elkövette tettét.

Az ellenzék, azon belül is az LMP által megfogalmazottakkal kapcsolatban Balsai István emlékeztetett arra, hogy az LMP először még üdvözölte a javaslatot, majd később azt hangsúlyozta, hogy amnesztiát kellene adni azoknak, akiket a 2006. őszi fővárosi eseményekkel kapcsolatban eljárás alá vontak. Végül ugyanazt fogalmazták meg, mint a szocialisták - tette hozzá Balsai István.

Hozzátette, a szabálysértésekkel együtt az ügyek száma 200-300 között lehet. Balsai István hangsúlyozta: a parlament nem semmisített meg semmilyen bírói döntést, a bíróságok vizsgálják majd felül a korábbi döntéseket, a bíráknak pedig természetesen mindig van mérlegelési joguk.

Balsai István arról is beszélt, hogy változhat az igazságszolgáltatás szervezeti felépítése, de ez szerinte a bírói függetlenséget nem érinti, hanem az állam felelősségét az igazságszolgáltatás működéséért.