Fideszes képviselő próbálja felvizezni a dohányzási tilalmat

Kupcsok Lajos országgyűlési képviselő, Fidesz
Vágólapra másolva!
Egy fideszes képviselő több olyan módosítványt is benyújtott a kocsmai és éttermi dohányzás betiltásáról szóló törvénytervezethez, amely enyhítene a szigorú szabályokon. Az egyik vállalkozói érdekképviseletnél dolgozó, országosan alig ismert Kupcsok Lajos ezzel szembemegy a saját frakcióvezetője és a kormány illetékesei által is támogatott javaslattal. Kupcsok többek között azt szeretné elérni, hogy lehessenek zárt dohányzószobák a vendéglátó helyeken.
Vágólapra másolva!

Több ponton is enyhítene a tervezett dohányzási tilalmon Kupcsok Lajos fideszes képviselő, aki ennek érdekében három módosító indítványt nyújtott be a törvényjavaslathoz. A szintén fideszes képviselők által benyújtott, és a kormány által is támogatott törvénymódosítás értelmében júliustól minden zárt helyen, így az éttermekben, kávézókban és kocsmákban is megtiltanák a dohányzást (a javaslatról itt olvashat).

Az eredeti törvényjavaslatban általános dohányzási tilalom szerepel, de Kupcsok egyik indítványa meghagyna egy lehetőséget a vendéglátó- és szórakozóhelyek számára dohányzóhelyiség kijelölésére, vagyis nem szorulnának az udvarra vagy az utcára a dohányosok. A képviselő javaslata szerint akkor lehetne dohányzóhelyiséget kijelölni, ha az teljesen elkülöníthető, rendelkezik elszívóval, és területe nem haladja meg az üzlet egyötödét. Kupcsok előírná azt is, hogy ezekben a helyiségekben pincér nem szolgálhat fel.

Cigizők az utcán

A képviselő másik javaslata mentesítené az úgynevezett egészségvédelmi bírság megfizetése alól a vendéglátóhelyek tulajdonosait és üzemeltetőit, ha valaki annak ellenére dohányzik a helyiségben, hogy a tiltásról felirat tájékoztatta a vendégeket, és bizonyítható, hogy fel is szólították a tilosban dohányzót a távozásra. Az indoklás szerint "a vendéglátó üzlet tulajdonosa, alkalmazottja csak korlátozott mértékig viselheti a felelősséget az üzletben folytatott jogellenes cselekményekért".

A harmadik módosító indítvány rendezné az esetleg a vendéglátóhelyek elé, az utcára kiszoruló dohányzók helyzetét. Lehetőséget adna arra, hogy ha máshol - például kerthelyiségben - nincs rá mód, a dohányzóhelyet a szórakozó- vagy vendéglátóhely bejárattól számított ötméteres távolságon belül jelöljék ki. Az eredeti törvényjavaslat ugyanis kifejezetten tiltaná, hogy "közforgalmú intézmény" bejáratától öt méteren belül dohányzóhelyet jelöljenek ki. A három javaslat közül csak ez utóbbit támogatja a kormány és az egészségügyi bizottság.

Kupcsok Lajos a kevésbé ismert fideszes politikusok közé tartozik, a tavalyi választások előtt nem volt tagja a parlamentnek sem. Képviselősége mellett főtitkárként dolgozik a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. A törvénytervezet kritikusai épp a vendéglátással foglalkozó vállalkozók körül kerültek ki. Kupcsokot egyelőre nem tudtuk elérni, a Fidesz-frakció sajtóirodáján pedig azt közölték, hogy a téma felelőse a képviselőcsoporton belül Heintz Tamás. Heintz egyike a Kupcsok által módosítani kívánt javaslat benyújtóinak.

Tilalom az autóban is
Még csütörtökön benyújtja a fideszes Heintz Tamás a nemdohányzók védelméről szóló törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amellyel megtiltaná a dohányzást azokban a gépkocsikban, amelyekben 18 éven aluli gyermek is utazik - erősítette meg az MTI értesülését Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke. A képviselő azért tartja fontosnak ezt a módosítást, mert a felelőtlen dohányzó szülők gyermekei az autóban nem tudnak védekezni a passzív dohányzás okozta ártalmak ellen. A részletekről itt olvashat.

Heintz Tamás az [origo]-nak azt mondta: a tulajdonosok és üzemeltetők felelősségét kizáró javaslatot nem tudták támogatni, mert az passzívvá tenné a kocsmárosokat, és ellentétes a törvény alapvető szellemével, hiszen nem csökkentené az elszívott cigaretták mennyiségét. A bejáratok előtti dohányzás Heintz szerint a vendéglátósok egyik legfontosabb panasza volt a törvénnyel zsemben. Ennek támogatásával lehetővé teszik, hogy teraszokat alakítsanak ki az üzletek előtt, ahol a vendégek rágyújthatnak.

A dohányzóhelyiségek kialakításáról szóló módosító indítvány Heintz szerint "jól menő szállodák" szivarszobáira vonatkozna. Bár jelenlegi formájában nem támogatták, arra kérték Kupcsok Lajost, hogy pontosítsa a javaslatot, és úgynevezett kapcsolódó módosító indítványként ismét nyújtsa be. Heintz szerint az egyeztetések jelenleg is folynak, ezért nem akart részleteket elárulni arról, pontosan hol és milyen feltételek mellett lehetnének ilyen szivarszobák.

Kikerülik az egyeztetéseket

A törvényjavaslatot a Fidesz tizenöt képviselője nyújtotta be, köztük Lázár János frakcióvezető, ami azt jelzi, hogy az elképzelésnek komoly támogatottsága van a képviselőcsoporton belül. Egyértelmű kormányzati támogatás is kíséri a javaslatot, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken, a törvénytervezet benyújtásának napján sajtótájékoztatón állt ki a szigorú dohányzási tilalom mellett. A kormányoldal azzal is ráerősített a javaslat kommunikálására, hogy a Fidesz-frakción belül Heintz Tamás lett a felelőse, aki maga is dohányzik, de pénteken bejelentette, hogy le fog szokni.

A törvényjavaslat benyújtásáról nem volt semmilyen előzetes tájékoztatás vagy nyilvános egyeztetés az érintett szervezetekkel, például a dohányipari szereplőkkel, illetve a vendéglátók érdekképviseleteivel. Mivel a javaslat egyéni indítványként kerül a parlament elé - és nem a kormány jegyzi -, a további egyeztetéseket is részben el lehet kerülni, bár ezek a szervezetek mind tiltakoznak a javaslat ellen.

A kormányoldal így nyilvánvalóan azt akarja elkerülni, hogy a tárgyalások során felpuhuljon a tervezet, és próbálják elérni, hogy a javaslat ne jusson a korábbi hasonló tervezetek sorsára. A téma ugyanis régóta napirenden van - először például 2007-ben ugrott neki az akkor még az SZDSZ-es Horváth Ágnes vezette Egészségügyi Minisztérium a tiltásnak, de a tervből semmi sem lett, és ebben nagy szerepe volt a vendéglátóipar és a dohányipar lobbierejének (a politika és a dohánylobbi kapcsolatáról részletek ebben a cikkünkben).

Miután az Egészségügyi Minisztérium nem vállalta a tiltást - pedig erre az Európai Bizottságnak tett magyar ígéret miatt is szükség lett volna -, egy év hallgatás után, 2009-ben a terv egy, az egészségügyi bizottság összes tagja - kormánypártiak és ellenzékiek - által közösen jegyzett javaslat formájában bukkant újra elő. Az MSZP egészségpolitikusa, Schvarcz Tibor a késlekedést azzal magyarázta, hogy nem volt konszenzus, és kívülről "komoly felháborodást" tapasztaltak. A végül elkészült a törvényjavaslat pedig jóval enyhébb változata volt csak az eredeti terveknek: a teljes tiltás helyett csak az éttermekből, vagyis a melegkonyhás helyekről zárták volna ki a dohányzást, a kávézókból és kiskocsmákból nem. Ebből sem lett azonban semmi a kormányváltásig.