Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Soha nem cigizett a dohányzási tilalmon enyhíteni akaró fideszes

Vágólapra másolva!
A vendéglátósok helyzetével indokolja módosító javaslatait az a fideszes képviselő, aki enyhíteni akar a saját párttársai által benyújtott, dohányzási tilalomról szóló törvényen. Kupcsok Lajos közölte, hogy ő maga soha nem dohányzott, és arra számít, hogy javaslatait legalább részben elfogadja majd a frakciója.
Vágólapra másolva!

Már több módosító indítvány is érkezett a dohányzás széleskörű tiltásáról szóló kormánypárti javaslathoz, és vannak köztük olyanok, amelyek a szigorú szabályok enyhítését szolgálják. Ezeket épp egy fideszes képviselő, Kupcsok Lajos nyújtotta be, aki az [origo] kérdéseire küldött válaszában azt írta, "olyan megoldási javaslatokat terjesztettem elő, amelyek eleget tesznek a nemdohányzók védelmének, de nem sújtják az egyébként is nehéz helyzetben lévő, jellemzően mikro- és kisvállalkozó vendéglátó szférát".

Kupcsok a parlamenti képviselői munka mellett a Pest Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkáraként is dolgozik, és - mint levelében megjegyezte - ebből adódóan "ismerem a vendéglátópari vállalkozók, s a kamara vezetésében résztvevő képviselőik véleményét". A képviselő jelezte azonban, hogy személyesen nem érintené hátrányosan a tiltás. "Hangsúlyozom, hogy jómagam soha nem dohányoztam" - írta az e-mailben.

Az eredeti törvényjavaslatban általános dohányzási tilalom szerepel, de Kupcsok egyik indítványa meghagyna egy lehetőséget a vendéglátó- és szórakozóhelyek számára dohányzóhelyiség kijelölésére, vagyis nem szorulnának az udvarra vagy az utcára a dohányosok. A képviselő javaslata szerint akkor lehetne dohányzóhelyiséget kijelölni, ha az teljesen elkülöníthető, rendelkezik elszívóval, és területe nem haladja meg az üzlet egyötödét. Kupcsok előírná azt is, hogy ezekben a helyiségekben pincér nem szolgálhat fel. A képviselő az [origo]-val azt közölte, nem tart attól, hogy visszaélésekhez vezetne ez a lehetőség, mert "egyszerűen és bármikor ellenőrizhető, hogy a vendég valóban csak a kijelölt és a technikai feltételeknek megfelelő dohányzó helyiséget használja-e dohányzásra".

A képviselő másik javaslata mentesítené az úgynevezett egészségvédelmi bírság megfizetése alól a vendéglátóhelyek tulajdonosait és üzemeltetőit, ha valaki annak ellenére dohányzik a helyiségben, hogy a tiltásról felirat tájékoztatta a vendégeket, és bizonyítható, hogy fel is szólították a tilosban dohányzót a távozásra. Az indoklás szerint "a vendéglátó üzlet tulajdonosa, alkalmazottja csak korlátozott mértékig viselheti a felelősséget az üzletben folytatott jogellenes cselekményekért".

A harmadik módosító indítvány rendezné az esetleg a vendéglátóhelyek elé, az utcára kiszoruló dohányzók helyzetét. Lehetőséget adna arra, hogy ha máshol - például kerthelyiségben - nincs rá mód, a dohányzóhelyet a szórakozó- vagy vendéglátóhely bejárattól számított ötméteres távolságon belül jelöljék ki. Az eredeti törvényjavaslat ugyanis kifejezetten tiltaná, hogy "közforgalmú intézmény" bejáratától öt méteren belül dohányzóhelyet jelöljenek ki. A három javaslat közül csak ez utóbbit támogatja a kormány és az egészségügyi bizottság, bár a dohányzást tiltó törvénytervezet egyik benyújtója, Heintz Tamás az [origo]-nak csütörtökön azt mondta, a szivarszobák kialakításáról még folynak a további egyeztetések.

A törvényjavaslatot a Fidesz tizenöt képviselője nyújtotta be, köztük Lázár János frakcióvezető, ami azt jelzi, hogy az elképzelésnek komoly támogatottsága van a képviselőcsoporton belül. Egyértelmű kormányzati támogatás is kíséri a javaslatot, de mivel egyéni indítványként kerül a parlament elé - és nem a kormány jegyzi -, elkerülhetők az elhúzódó egyeztetések. A vendéglátósok érdekképviseletei ugyanakkor hevesen tiltakoznak a javaslat ellen, mert az szerintük súlyos üzleti károkat fog okozni.

Kupcsok közölte, hogy az eredeti törvényjavaslat több benyújtójával is egyeztetett a saját módosító indítványairól. "Az eddigi egyeztetések alapján úgy tűnik, hogy javaslataim több elemének van támogatottsága, hiszen azok az eredeti módosítási javaslatok szellemével megegyezően nem a dohányzók védelmét szolgálják, hanem életszerű megoldásokat keresnek és a jogkövető, tisztességes vállalkozások együttműködésére építenek" - írta a képviselő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről