Július végétől egy hónapra kiürülnek az államigazgatási szervek

Vágólapra másolva!
Meghatározta a kormány az igazgatási szünetet: a kormánytisztviselők, és az államigazgatási szervek más munkavállalói július végétől augusztus végéig, illetve december 23-tól január 6-ig mehetnek szabadságra.
Vágólapra másolva!

Július 18-tól augusztus 21-ig, valamint december 23-tól 2012. január 6-ig igazgatási szünetet rendelt el a kormány a központi államigazgatási szerveknél - derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből. A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján a kormány a központi államigazgatási szervekre, azok területi és helyi szerveire nézve rendeletben állapíthatja meg azt az időszakot - vagyis az igazgatási szünetet -, amely alatt a rendes szabadságot ki kell adni.

Az adott államigazgatási szerv vezetője, az igazgatási szüneten belül, az egyes szervezeti egységeknek eltérő időszakban, illetve időtartamban határozhatja meg a szabadság kiadását. Ez a szabadság nem haladhatja meg a kormánytisztviselő évi alapszabadságának háromötödét - rendelkezik a jogszabály.

Az Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával megjelent rendelet hatálya a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szervekre és az ott foglalkoztatott kormánytisztviselőkre, és más munkavállalókra terjed ki. Így többek között érinti a miniszterelnökséget, a minisztériumokat, a kormányhivatalokat és a központi hivatalokat.

A rendelet szerint az igazgatási szünet alatt úgy kell kiadni a szabadságot, hogy a zavartalan ügymenet biztosítva legyen, ha lakossági ügyfélszolgálattal rendelkező szervről van szó, akkor pedig folyamatosan gondoskodni kell a feladat ellátásáról.

A kormány a helyi önkormányzatok képviselő-testülete számára is ajánlja , hogy a rendelet figyelembe vételével rendeljenek el igazgatási szünetet.