Fővárosi kórházi ingatlanok eladásával számol a Semmelweis-terv

Vágólapra másolva!
Az állam venne át 12 fővárosi kórházat a Semmelweis-terv szerint. Az ingatlanvagyon egy részét értékesítenék, az ebből befolyó pénzt fejlesztésre fordítanák - írja hétfői számában több napilap.
Vágólapra másolva!

Évek óta gátja a szakmai működés összehangolásának, a betegutak optimalizálásának, az erőforrásokkal való hatékony gazdálkodásnak és némely területen túlzó, máshol elégtelen kapacitások átalakításának a fővárosi intézményrendszer - idézi a kormánytervezetet a Magyar Nemzet, amely szerint az államhoz kerülne 12 fővárosi kórház ingó és ingaltan vagyona.

A tervezetből a cikk szerint az derül ki, hogy a közfeladatok átszervezésével felszabaduló ingatlanok értékesítéséből származó bevételt Budapest és vonzáskörzetének kórházi infrastruktúra-fejlesztésére fordítanák.

A Szócska Miklós egészségügyi államtitkár által összeállított Semmelweis-terv hangsúlyos része az ellátórendszer strukturális átalakítása - írja a hétfői Népszabadság, mely szerint az erős megyei Fidesz-vezetők tiltakozása ellenére is ragaszkodik a kilenc nagytérségi, illetve az egy országos egészségszervezési igazgatóság létrehozásához. A lap szerint a kilenc nagytérségi központról alig esik szó a tervezetben, ugyanakkor a fővárosi intézmények tervezett állami kézbe kerülése részletesen le van írva.

A Népszabadság azt írja, hogy az uniós források mellett a fővárosi kórházak mintegy 100-200 milliárdosra becsült ingatlanvagyona lenne a fedezet a budapesti ellátórendszer átszervezéséhez. A lap szerint a május végéig kormány elé kerülő Szócska-féle tervek szerint a főváros és környékének ellátásában a Semmelweis Egyetemé lenne a legnagyobb szerep.

Arról az előterjesztésben nincsenek részletek, hogy mely kórházak, telephelyek maradnának meg, illetve mely ingatlanokat kívánják értékesíteni - írja a Népszava. A napilap szerint a tervezet a társadalmi egyeztetést nem tartja szükségesnek, vagyis a budapestieket nem kérdeznék meg az intézmények átalakításáról.