Polgárőr is megsérült Dabason egy kocsmai verekedésben

Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel vonult ki a rendőrség vasárnap este Dabasra, ahol verekedés tört ki egy kocsmában és három ember, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület egy tagja megsérült. A rendőrség előállította a verekedés nyolc gyanúsítottját. A vendégek szerint a polgárőrök véletlenül voltak a kocsmában. Este több tucat helyi spontán felvonulást tartott az egyik, cigányok lakta utcánál.
Vágólapra másolva!

Verekedés tört ki egy dabasi kocsmában vasárnap délután, hárman megsérültek, több embert előállítottak - mondta az [origo]-nak Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A dabas-szőlői kocsmában "egy korábbi incidens miatt" nem szolgáltak ki két betérő helyi férfit, mire kis idő múlva 6-8 ember jött vissza, és összeverekedett a személyzettel, illetve a jelen lévő vendégekkel. Hárman megsérültek, őket a mentők vitték el - közölte a rendőrség szóvivője vasárnap délután.

Belicza a Független Hírügynökségnek azt mondta vasárnap este, hogy a rendőrök három óra alatt elfogták a verekedés nyolc gyanúsítottját. Mindannyian férfiak: ketten még 18 évesek sincsenek, négyen húszas éveikben járnak, a két legidősebb pedig 36 és 41 éves.

Azt az információt, hogy a verekedés cigányok és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tagia között tört volna ki, Beluzsárné Belicza Andrea kérdésünkre nem tudta megerősíteni, de azt mondta, a sérültek közül egy személy valóban tagja az egyesületnek. Hogy a többi résztvevő között vannak-e még tagok, egyelőre nem tudni, a csoportos garázdaság gyanújával indított eljárásban jelenleg is folynak a meghallgatások, így azt is tisztázni kell, pontosan hányan és kik tartózkodtak a helyszínen - tette hozzá a szóvivő.

Estére már nagy volt a rendőri készültség Dabason, a Pest megyei település szélén az egyik, főleg cigányok lakta utcában legalább tíz rendőr ellenőrizte az arra járókat. Igazoltattak a verekedés helyszíne közelében is, legalább egy embert pedig őrizetbe vettek - jelentette az [origo] tudósítója a helyszínről.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Az [origo] tudósítói Dabason beszéltek több olyan emberrel, akik azt állították, hogy bent voltak a kocsmában, amikor a támadás történt. Úgy hallották, előző este elloptak egy tárcát és egy slusszkulcsot a kocsmánál parkoló autóból. Szerintük a tolvajok egy cigány fiatalokból álló társaság közül kerültek ki, és közülük tértek be másnap ketten. A kocsmában indoklás nélkül nem szolgálták ki őket, erre "elkezdtek hepciáskodni", és azt mondták, húsz perc múlva húszan visszajönnek.

A szemtanúk szerint háromnegyed óra múlva tucatnyian valóban megjelentek, azonnal rátámadtak a bent lévő, körülbelül nyolc vendégre és a személyzetre, és a berendezésnek is nekiestek. Két percig tartott a verekedés, az egyik vendég szerint "olyan volt, mint a filmekben, röpködtek a székek". Tudósítónknak ketten is azt állították, hogy egy támadónál láttak egy kardot, két-három másiknál pedig botokat. A három sérült közül ketten este már Dabason voltak, láthatóan könnyebben sérültek meg. Egyikük egy vágást szenvedett, a rendőrök szerint egy széktől. Ő maga nem emlékezett, mi okozta a sérülést. A harmadik sérültnek több helyen összevarrták a fejét. A vendégek szerint a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két tagja véletlenül, civilben tartózkodott a kocsmában, amikor az eset történt.

A rendőr-főkapitányság szóvivője az állítólagos kardról nem tudott, azt viszont megerősítette, hogy a kocsmában volt egy kamera, és készített is felvételeket a verekedésről, ezek pedig már a rendőrség birtokában vannak, és a felvételek alapján történtek előállítások.

Abban az utcában, ahol az állítólagos támadók laknak, vasárnap este sok volt a rendőr, egy ott lakó nő azt mondta tudósítóinknak, hogy a három fiát és még négy másik embert elvitték a rendőrök. Munkatársaink is látták, amint bilincsben elvisznek egy fiatal férfit.

A kocsma közelében egy nagyjából húszfős, áprádsávos és nagy-magyarországos jelképeket viselő társaság és mintegy tizenöt rendőr volt jelen este kilenc óra körül. Tudósítónk szerint a rendőrök a társaság tagjait is igazoltatták, egyiküknél egy fegyvert is találtak.

A verekedés után körülbelül negyven helyi lakos este kilenc körül spontán felvonulást tartott az egyik olyan utcában, ahol az állítólagos elkövetők laknak, hogy így tiltakozzanak a délután történtek miatt. Közülük többen is azt mondták az [origo]-nak, hogy hétfő este hét órakor hasonló felvonulást szerveznek.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület akkor lett országosan ismert, amikor márciusban járőrözni kezdett a Heves megyei Gyöngyöspatán, és emiatt feszültség alakult ki az egyesület tagjai és a helyi romák között. A gyöngyöspatai eseményekről szóló cikkeinket itt találja.