Századvég: Az MSZP kárára erősödik az LMP a fővárosban

Vágólapra másolva!
Az LMP átvette az MSZP pozícióját Budapesten és a 40 év alatti korosztályban - írja a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatására hivatkozva. A biztos szavazók körében is nőtt az LMP támogatottsága.
Vágólapra másolva!

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint átrendeződés jelei érzékelhetők a pártpolitikai térben: az LMP erősödik, miközben az MSZP támogatottsága gyengül. Az LMP több fontos területi, demográfiai csoportban is átvette az MSZP korábbi pozícióját. Egyértelműen vezet Budapesten és a 40 év alatti korosztályokban a szocialistákkal szemben - olvasható a felmérésről készült összefoglalóban.

A felmérés szerint a fővárosban a teljes népesség 19 százaléka támogatja az LMP-t, míg az MSZP-t 11 százalék. A 18-29 éves korosztályban az LMP 23, az MSZP 3 százalékon áll, a 30-39 éves csoport esetében pedig a két mutató 10, illetve 4 százalék. A teljes népesség körében is nőtt az LMP támogatottsága

Az összefoglaló szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 33 százalék, az MSZP ebben a körben 10 százalékon áll. Az LMP és Jobbik támogatottsága egyaránt 8 százalék. Az LMP támogatottsága emelkedett a megelőző hónapokhoz képest.

A biztos szavazó pártválasztók között a kormányzó pártok jelenleg 54 százalékon, a szocialisták 19 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 14 százaléka adná voksát a Jobbikra, 10 százalékuk a LMP-t juttatná a parlamentbe. Az LMP támogatottsága ebben környezetben is növekedett.

Június végén az ezer megkérdezett választókorú fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne egy "most vasárnap" tartandó parlamenti voksoláson. A politikai mezőben továbbra is szűkülési folyamat érzékelhető, enyhén nőtt a pártszimpátiájukban bizonytalanok aránya, jelenleg a megkérdezettek 38 százaléka tartozik ebbe a körbe.