A fenntartásért cserébe kaphatnak iskolákat az önkormányzatok

Vágólapra másolva!
Az állam átveszi az összes iskolát az önkormányzatoktól, de azok bizonyos költségek vállalása esetén visszakaphatják azok üzemeltetést - jelentette be az oktatási államtitkár egy konferencián. Hoffmann Rózsa szerint elkészültek a 2012-es tanévtől életbe lépő köz- és a felsőoktatási törvények tervei, ezeket a jövő héten tárgyalja a kormány. Az új közoktatási törvényben szerepelnek a kötelező kerettantervek, a Petőfi-versek tanítását is előíró új Nemzeti alaptanterv, új érettségi rendszer, illetve a pedagógusok új bértáblája és új feladataik.
Vágólapra másolva!

Az iskolák állami átvételével az oktatási vezetők jövőre tényleges beavatkozási lehetőséget kapnak, így például nem fordulhat elő, hogy egy önkormányzat másra költi el a gyerekek tankönyvére szánt pénzt - ezt nevezte Hoffmann Rózsa az új közoktatási törvény egyik legfontosabb újdonságának a Nemzeti Tankönyvkiadó tanévnyitóján.

Az oktatási államtitkár bejelentette, hogy a köz- és a felsőoktatási törvény koncepcióját jövő héten tárgyalja a kormány, és ezután fogadja el a parlament. A 2012-ben kezdődő tanévben életbe lépő törvényeket országjáráson, "roadshowkon" népszerűsíti majd a kormány.

Hoffmann Rózsa szerint az új közoktatási törvény szerint az állam átveszi az összes iskolát, de az önkormányzatok "bizonyos paraméterek esetén visszavehetik az iskoláikat szerződés alapján - ahol erre szándék és igény van". Hoffmann Rózsa az [origo] kérdésre azt mondta, hogy ez azt jelenti, hogy azok a település kaphatja vissza az iskoláját, amelyik vállalja a fenntartás költségeit, a fűtésszámla kifizetését, vagy például az épület karbantartását. Hoffmann Rózsa hozzátette, hogy állami kézbe veszik a pedagógiai szolgáltatásokat, szakszolgáltatásokat is

Ne kelljen ezer oldalas tantervet eszkábálni

Jövőre lép életbe az új Nemzeti alaptanterv is, és - ahogy azt az [origo] korábban megírta - kötelező kerettanterveket adnak ki az iskoláknak. Az új alaptantervben Hoffmann Rózsa szerint "elő kell írni az államnak, hogy Petőfi Sándort tanítani kell, mert ma nincs leírva". A kötelező kerettantervekről azt mondta az államtitkár: "nem gúzsba akarjuk kötni a tanárok kezét, de azt akarjuk, hogy ne kelljen ezer oldalas tantervet eszkábálni".

Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy az alaptanterv megújítása mellett új érettségi rendeletet is kiad majd a kormány, de az érettségi rendszerén "csak fokozatosan változtat majd az államtitkárság". Az új érettségivel megváltozik majd a felvételi rendszer is - tette hozzá az államtitkár.

"Ne asztal alatt kötögetve szavazzanak"

Ezentúl a pedagógiai programokat és a házirendet a tantestületek fogadnák el, és nem lenne szükség fenntartói jóváhagyásra - mondta Hoffmann Rózsa. A fenntartónak csak akkor lenne szerepel, ha a gyerek vagy a szülő törvénytelenséget tapasztal. Az államtitkár szerint a fenntartói jóváhagyások "sok pénzt kivittek a rendszerből, ezért ezt a pótcselekvést kiiktatjuk, másrészt felelősséget adunk a pedagógusoknak, hogy ne asztal alatt kötögetve szavazzanak" a programokról.

Hoffmann Rózsa azt mondta, hogy az új pedagógus életpálya-modell 2013 őszénél előbb nem lép életbe. Az új életpálya-modell az államtitkár szerint "nem csak új bértábla lesz, hanem újra szabályozza a munkaidőt, feladatokat". Hoffmann azt mondta, hogy nem lesz tömeges elbocsátás és nem lesz óraszámemelés, de a kormány például előírja majd, hogy a pedagógusoknak napi hat és fél órát az iskolában kell tartózkodniuk. A pedagógusok bérét a jelenlegi tervek szerint 2013 januárjától az állam közvetlenül fizetné, és ez garantált bér lesz.

Hoffmann Rózsa alapvető hiányosságnak nevezte, hogy most nem ellenőrzik kívülről a pedagógusokat, így - ahogy az államttikár fogalmazott - "a külső szakmai kontroll bevezetése is feladatunk".