Öt évvel ezelőtti események miatt szembesítették Galambost és Szilvásyt a kémügyben

Galambos Lajos (egykori NBH-főnök)

Szilvásy György volt titokminiszter

Laborc Sándor (egykori NBH-főnök)
Vágólapra másolva!
Szembesítették Galambos Lajost és Szilvásy Györgyöt a katonai ügyészségen kedden a volt titkosszolgálati vezetők kémügyével kapcsolatban. Galambos ügyvédje szerint az NBH egykori vezetője és a volt titokminiszter máshogy emlékeztek néhány öt évvel ezelőtti eseményre, ezért volt szükség a szembesítésre.
Vágólapra másolva!

Újra kihallgatták Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt vezetőjét, és szembesítették volt főnökével, Szilvásy Györggyel kedden a Budapesti Katonai Ügyészségen - mondta Molnár Lajos, Galambos Lajos ügyvédje az MTI-nek. Molnár Lajos közölte: az NBH egykori vezetője és a volt titokminiszter egy csaknem öt évvel ezelőtti eseményre nem ugyanúgy emlékezett, ennek tisztázása érdekében rendelte el a nyomozó hatóság a szembesítést. Az ügyvéd álláspontja szerint a téma, amelyről védencét kérdezték, "nem ügy- és nem perdöntő"; mint hozzátette, a szembesítéssel a félreértéseket tisztázták.

A Budapesti Katonai Ügyészség Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány 2007 és 2009 közötti titokminiszterét és Galambos Lajost, a NBH 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Laborc Sándort, a hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját bűnpártolással gyanúsítja.

A Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsa július 14-én rendelte el Galambos Lajos előzetes letartóztatását, ami a héten lejár. Szilvásy György és Laborc Sándor esetében ugyanakkor a bíróság helybenhagyta a korábbi döntést, amely velük szemben nem rendelt el kényszerintézkedést.

A három egykori titkosszolgálati vezető ellen felhozott gyanúról egyelőre hivatalosan semmit nem tudni, az ügy részleteit több évtizedre államtitoknak minősítették, a Budapesti Katonai Ügyészség pedig eddig egyszer sem kommentálta vagy erősítette meg a megjelent híreket. Az ügy részleteiről és lehetséges hátteréről itt tájékozódhat bővebben.