Kihagyta Semjén Zsolt a palacsintazsonglőr plébános attrakcióját

Vágólapra másolva!
Hatalmas felfordulás volt kedden Zsombón, a helyi plébános 48 serpenyőben sütött egyszerre palacsintát, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig saját halálos ágyáról és gondoskodó apácákról mesélt a helyi bölcsőde megnyitóján. Zengett a "hajrá, atya!", majdnem elnyomta Bonnie Tyler hangját is.
Vágólapra másolva!

"Micsoda összhang van a gyerekek és Semjén Zsolt mondandója között!" - örvendezett Kiss-Rigó László megyéspüspök nem sokkal az előtt, hogy kedden déltájban megáldotta és Semjén Zsolttal együtt megnyitotta a Csongrád megyei Zsombó új bölcsődéjét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Semjén Zsolt az új bölcsődében. További képekért kattintson a fotóra!

A megyéspüspök előtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy az európai gazdasági válság miatt "sok embernek elmegy a kedve attól, hogy egyről a kettőre jusson", holott Magyarország akkor tud megmaradni, ha "mindenki kis Szent István lesz a maga helyén".

A megyéspüspök azt mondta, Semjén gondolata a kis Szent Istvánokról összecsengett azzal a mondókával, amiben az óvodások az ünnepség elején felsorolták, hogy hívják az állatok kicsinyeit: "a nagykutya kiskutyáját úgy hívják, hogy kiskutya".

A 170 millió forintból, pályázati támogatással felépült bölcsőde nemcsak azért öröm, mert egy új dolog épült, hanem azért is, mert egyházi intézmény - mondta Semjén Zsolt, aki szerint ezzel "megvalósult a vallásszabadság". Semjén azt mondta, "az a jó, ha minél több egyházi intézmény van", amit azzal indokolt meg: "mi a jó nekem, ha agóniámban, halálos ágyamon egy olyan apáca gondoz, aki isten és ember iránti szeretetből erre tette fel az életét, vagy pedig egy olyan valaki, aki éppen nem talált jobb állást?"

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Gyenes Csaba 48 serpenyőben sütött egyszerre palacsintát. További képekért kattintson a fotóra!

Semjén szerint az egyház már a nevelésben is bizonyított, nem véletlen, hogy a Nobel-díjasok többsége is egyházi iskolába járt, és az ilyen intézményekbe sokkal többen is jelentkeznek, mint az állami iskolákba. Az átadó után Semjén Zsolt arra a kérdésre, hogy milyen előnyei vannak, ha egy bölcsőde egyházi fenntartásban működik, közölte, hogy a zsombói bölcsőde önkormányzati, csak az iskola egyházi, azt viszont nem kedden adták át.

Zsúfolt nap volt kedden Zsombón, a nagyobb attrakció Semjénék megnyitója után következett, de azt a miniszterelnök-helyettes nem várta meg. Az egyházi iskola udvarán a helyi római katolikus plébános, Gyenes Csaba világrekordot állított fel palacsintasütésben.

A plébános pólóban, rövidgatyában, fehér zokniban és papucsban, mint a startvonalnál álló sportolók, leguggolt a tucatnyi rezsó előtt, nagyokat fújtatva koncentrált, majd nagy lendülettel megindult, feldobált a sparheltekre és tűzhelyekre 48 serpenyőt, és elkezdett palacsintát sütni. A rekordhoz a hitelesítő szerint az is elég lett volna, ha minden serpenyőben süt "egy szabályos, nem szakadt" palacsintát, de Gyenest húsz percen át hajtották az iskolások, akik torkuk szakadtából próbálták a "Hajrá, atya!" buzdítással túlkiabálni Bonnie Tyler és az Alphaville slágereit. Gyenes homlokáról öt perc múlva csöpögött az izzadság, de egy palacsintát sem égetett oda.

A bölcsőde megnyitóján azt mondták, a plébános azért akar egyszerre 48 serpenyőben palacsintát sütni, hogy a rekorddal felhívja a figyelmet arra, hogy az egyházi iskolának büfére van szüksége. Az MTI szerint az atya már hónapok óta készült a rekordra, és naponta edzett.

Gyenes az [origo]-nak azt mondta, hirtelen, "az ellenzék piszkálódása miatt" jött a rekord ötlete. "Én már 15-20 éve sütöm a palacsintát, egyszer már megfogadtam, hogy többet nem csinálom, mert nagyon lefáraszt mentálisan és fizikálisan is, de most a napokban annyi rosszat írtak le a faluról meg rólam is, hogy kénytelen voltam azt mondani, hogy na akkor lássák, hogy ezzel segítem az iskolát" - mondta. A palacsintasütés alatt és után az iskola adományokat gyűjtött, hogy egészséges ételeket árusító büfét tudjanak nyitni az iskolában.