Mesterházy: Igazságtalanabbá válik a választási rendszer

Vágólapra másolva!
Az MSZP elnöke szerint a kormányülésen és a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén született döntések nyomán igazságtalanabbá válik a választási rendszer, "szétcincálják" a bírósági rendszert, és romlik majd az önkormányzatok helyzete is.
Vágólapra másolva!

Az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnapi, a hét legfontosabb eseményeiről szóló, az MTI-hez is eljuttatott blogbejegyzésében a parlamenti választási rendszer átalakításával kapcsolatban azt írta, a Fidesz "tudatosan úgy döntött, hogy minél több szavazatnak kell elvesznie, s hogy eltorzítják a rendszert. A választási eredmény a jövőben kevésbé fejezi majd ki a leadott szavazatok arányát, mint most".

A Fidesz-KDNP frakcióülésén a képviselők megszavazták, hogy egyfordulós országgyűlési választást akarnak, hogy marad a vegyes (listás és egyéni jelöltekből álló) rendszer, és jár majd kompenzáció az elvesző szavazatokért. A frakcióülésen több fontos döntés is született többek között az önkormányzati és igazságszolgáltatási reformról, illetve a devizahitelesek végtörlesztéséről.

Mesterházy Attila véleménye szerint új intézkedésekkel "cincálják szét" a bírósági rendszert, és döntöttek az önkormányzatiság "kivégzéséről" is, mert az iskolák és egészségügyi intézmények állami felügyelet alá vonása teljesen kivonja a helyiek kezéből az intézmények felügyeletét.

A devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos bejelentést úgy értékeli, a "Fidesz feltette a fizessenek a bankok című lemezt, de közben megint bedönti a forintot, nehéz helyzetbe hozva százezreket egy ostoba ötlet miatt". Szerinte, ha mégis megvalósítanák ezt az "őrültséget", azzal lehetetlenné tennék, hogy a bankok finanszírozzák a hazai vállalkozásokat.

Mesterházy szerint "hivatalosan is kijelenthető, hogy Orbán Viktor az adóemelés kormányát vezeti. Ezt azzal indokolta, hogy emelkedik a jövedéki adó és a dízelolaj adója. Ez szerinte tovagyűrűzik a gazdaságban, további áremeléseket okoz a feketegazdaság malmára hajtva a vizet.