Október végén szavazhatnak a képviselői fizetések új rendszeréről

Vágólapra másolva!
A kormánypárti frakciók keddi ülésén támogatták Lázár János pénteken bejelentett javaslatát, amely átalakítaná a parlamenti képviselők javadalmazási rendszerét. Ennek értelmében a képviselők havi bruttó illetménye jövő szeptembertől bruttó 750 ezer forint lenne, ezen felül pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak.
Vágólapra másolva!

Akár már október végén szavazhat az országgyűlés Lázár János javaslatáról, amellyel átalakítaná a parlamenti képviselők javadalmazási rendszerét - közölte a Fidesz-frakció sajtófőnöke.

Krakkó Ákos kifejtette, a Fidesz-KDNP keddi frakcióülésén a jövő évi költségvetési tervezet mellett napirenden volt a képviselők javadalmazási rendszerének átalakítása, és a kormánypárti képviselőcsoport támogatta a Fidesz frakcióvezetőjét abban, hogy egy új szabályozási javaslattal éljen a képviselők jövedelmének ügyében.

Lázár János pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy változtatna az országgyűlési képviselők javadalmazási rendszerén, a jelenlegit ugyanis rendkívül képmutató szisztémájának tartja. A politikus javaslata szerint a képviselők havi bruttó illetménye 2012. szeptember 1-jétől csaknem 750 ezer forint lenne, vagyis megegyezne a helyettes államtitkári javadalmazással. Ezenfelül más pénzbeli juttatásra nem lennének jogosultak a honatyák.

A frakcióvezető akkor elmondta: egyéni képviselői indítványa szerint módosulna a nem pénzbeli juttatások rendszere is. A képviselők - a választókerületi központjuktól függően - egy üzemanyagkártyára lennének jogosultak, és megszűnne a lakhatási támogatás. A politikus akkor lenne jogosult az Országgyűlés Hivatala által biztosított lakásra, ha ő vagy a vele egy háztartásban élő közeli hozzátartozója nem rendelkezik lakáscélú ingatlannal a fővárosban. Ezentúl továbbá a képviselőknek nem egy, hanem két munkatárs alkalmazását biztosítaná a parlament - ismertette Lázár János.

Az [origo] összegyűjtötte az Országgyűlés Hivatala által közzétett fizetési adatokat, amelyekből kiderül: a képviselők döntő többsége, mintegy 300 képviselő biztosan rosszul járna a Lázár által múlt pénteken bejelentett változásokkal. A legfrissebb, augusztusi adatok alapján körülbelül húsz képviselőnek nem változna érdemben a fizetése, míg nagyjából ötven képviselő kaphatna többet a jelenlegi tiszteletdíjánál.