Jövőre többet fizethetnek a BKV-n bliccelők

Vágólapra másolva!
Az ivóvíz ára 3,6, a csatornahasználati díj 3,84 százalékkal emelkedhet január 1-től, ha a Fővárosi Közgyűlés megszavazza szerdán az erről szóló előterjesztést. György István főpolgármester-helyettes javaslata szerint nem emelkednének a BVK tarifái, a pótdíjazás összege azonban harmadával nőhet.
Vágólapra másolva!

A jövő évi budapesti víz- és csatornadíjakról, új tömegközlekedési jegy- és kedvezménytípusokról, valamint két pesterzsébeti szakiskola tanulóinak átvételéről dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Az ivóvíz ára átlagosan 3,6 százalékkal, a csatornahasználati díj 3,84 százalékkal emelkedhet január 1-jével, ha a képviselők elfogadják az erre vonatkozó javaslatot.

A Fővárosi Vízművek Zrt. átlagosan 3,6 százalékos díjemelést javasol, ebből a lakossági fogyasztóknál 2,6 százalékkal növekedne a fizetendő összeg, az ipari-közületi fogyasztóknál pedig 5,5 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztók számára bruttó 240,10 forint lenne egy köbméter ivóvíz. Változnának az alapdíjak is, vagyis a főmérő után fizetendő összegek.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. is benyújtotta a fővárosnak a díjmódosítást kérő javaslatát. E szerint a 2012. évi csatornahasználati díj áfával 429 forint lenne köbméterenként, ez 3,84 százalékos emelkedésnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy egy kétfős háztartás esetén a jelenlegi 3700 forintos havidíj helyett 3883 forintot kellene fizetni.

Változatlanok maradhatnak viszont a BKV tarifái György István ágazati főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint. Emellett új termékeket is bevezetnek 2012-től. A Budapesti Közlekedési Központ javaslata alapján január elsejétől csoportos napijegyet is lehetne vásárolni, amelyet 2-5 ember használhat együttes utazásra a vásárló által megszabott időponttól 24 órán át a BKV teljes vonalhálózatán, illetve a HÉV-en Budapest közigazgatási határáig. Az új jegy ára 3100 forint lenne.

Változhat a pótdíjazás is, ennek összege 33 százalékkal emelkedik, így a 30 napon belüli befizetés díja 12 ezerről 16 ezer forintra, a 30 napon túli rendezés 24 ezer forintról 32 ezer forintra emelkedik, a helyszíni rendezés pedig 6 ezer forintról 8 ezer forintra változik.

Dönthetnek két XX. kerületi szakiskola oktatási feladatainak átvételéről is. Ezt 2012. július 1-jétől kellene megtenni, miután a kerületi önkormányzat jelezte, nem tudja működtetni a Baross Gábor Szakiskolát, valamint a Gróf Széchenyi István Szakiskola és Gimnáziumot. A főváros csak a tanulókat venné át, mert őket el tudja helyezni saját intézményhálózatában.

A hajléktalanok egészségügyi ellátása kapcsán döntés születhet arról is, hogy kilenc fővárosi kórház többletkapacitást biztosít a téli időszakban. A téli időszakban 67 úgynevezett krónikus ágyat, illetve annak finanszírozását biztosítanák többletként a kórházak az érintetteknek, illetve további 75 ágyat vállalnak az intézmények a meglévő kapacitásaik terhére.