Felfüggesztett börtönre ítéltek gázlopásért egy gazdálkodót

Vágólapra másolva!
Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden egy domaszéki gazdálkodót, aki gázt lopott a szolgáltató nagynyomású hálózatából, a szabálytalanságot felfedező ellenőröket pedig megpróbálta megvesztegetni.
Vágólapra másolva!

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett lopás és vesztegetés miatt jogerősen egy év tíz hónap - végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett - börtönbüntetéssel, valamint 500 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta azt a férfit, aki gázt lopott az egyik szolgáltató hálózatából.

Az ítélet szerint a férfi 2010 elején jogosulatlanul pontosan nem meghatározható mennyiségű földgázt használt fel, és ezzel a gázszolgáltatónak 200 ezer forintnál több, de 2 millió forintot nem meghaladó összegű kárt okozott.

A korábban egyszer büntetett, jelenleg 44 éves gazdálkodó 1995 óta foglalkozik a Csongrád megyei községben fóliasátras zöldségtermesztéssel. 2006-ig földgáz felhasználásával fűtötte a fóliákat, ekkor széntüzelésre tért át. A gázszolgáltató munkatársai 2010 februárjában két hétig figyelték a vádlott tanyáját, ahol annak ellenére, hogy a fóliasátrak fűtése folyamatos volt, a kémények füstöltek, illetve a hőkamerás felvételek a kazánok működését jelezték, nem csökkent a szén mennyisége.

Tavaly február 11-én a gázszolgáltató ellenőrzési csoportjának három munkatársa ment ki a férfi tanyájára, ahol a szakemberek felfedezték a szabálytalan gázelvezetést. A férfi az ellenőrzést végzők közül két alkalmazottnak fejenként egy-egy millió forintot ajánlott fel azért, hogy az általuk látottakat ne jegyzőkönyvezzék, és a szabálytalanságokat ne jelentsék. Az ellenőrök azonban nem fogadták el a felajánlott pénzt.

A vádlott - aki a bűncselekmény elkövetését korábban tagadta, és azzal védekezett, hogy szénnel, illetve a lakossági hálózatból vételezett gázzal fűtött - a táblabíróság előtt az utolsó szó jogán beismerő vallomást tett, és kijelentette, a történteket megbánta. A férfi azt mondta, azért kényszerült a bűncselekmény elkövetésére, mert kiderült, a terményeit felvásárló szövetkezet fizetésképtelen lett, és adósa marad az áru ellenértékével.