Kövér bizottsági állásfoglalást kért Gyurcsányék frakcióalapításáról

Vágólapra másolva!
Bár Kövér László házelnöknek "határozott véleménye" van a Demokratikus Koalíció frakcióalakítási kezdeményezéséről, a döntéshez az alkotmányügyi bizottság állásfoglalását kérte.
Vágólapra másolva!

A házelnök felkérésére az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága foglal állást az MSZP-ből távozott tíz képviselő frakcióalakítási kezdeményezéséről - közölte Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke csütörtökön.

Kövér László a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte, "határozott véleménye van" Molnár Csaba és kilenc képviselőtársa frakcióalakítási kezdeményezéséről, de alkalmazkodva az eddigi parlamenti gyakorlathoz, illetve annak érdekében, hogy ez ne az ő személyes döntése legyen, az ügyet kiadta megvizsgálásra az alkotmányügyi bizottságnak, amely várhatóan hétfőn ülésezik, és dönt a kérdésben (a bizottságnak a parlament honlapján fellelhető adatok szerint 15 fideszes, 2 KDNP-s, 5 MSZP-s, 3 jobbikos, 2 LMP-s és egy független tagja van).

A Gyurcsány Ferenc vezetésével az MSZP-ből október 22-én kivált Demokratikus Koalíció (DK) még aznap levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy külön frakciót alakítottak. Mint arról korábban beszámoltunk, a frakcióalakítást megakadályozhatják a parlamenti szabályok, és az MSZP is próbál védekezni ellene. Gyurcsányék egy 1996-os esetre hivatkoznak, amikor az MDNP kivált az MDF-ből, a szocialisták és egy vezető kormánypárti politikus szerint azonban most egészen más történt: nem az MSZP szakadt ketté, hanem Gyurcsányék önként távoztak a pártból.