A Tokaji név használatáról tárgyalhat ismét Szlovákia és Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország és Szlovákia újrakezdheti a tárgyalásokat a Tokaji név használatáról. A megbeszélések a múlt év tavaszán szakadtak meg.
Vágólapra másolva!

A Tokaji név használatával kapcsolatos megbeszélések még a Bajnai-kormány idején szakadtak meg, de most szlovák kezdeményezésre folytatódhat az egyeztetés. Simon Zsolt szlovák agrárminiszter Egerszalókon egy magyar-szlovák szakmai rendezvényen említette meg, hogy a tárgyalást folytatni kellene.

Marcinkó Ferenc, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, a két ország 2004-ben megállapodott arról, hogy milyen feltételekkel használhatja Szlovákia a Tokaji nevet, de ezek nem teljesültek. Az újratárgyalásra azért van szükség, mert a Fico-kormány a 2004-es megállapodást nem ismerte el, és a történelmi Tokaji Borvidék határon túli termelői más irányba indultak el. Az egyeztetéseket gyakorlatilag elölről kell kezdeni.

Marcinkó Ferenc beszélt arról is, hogy a magyar termelők komoly engedményeket tettek 2004-ben, többek között elfogadták, hogy 170 hektár helyett 565 hektár legyen a határon túli borvidék. Szlovákia később már 900 hektárra tartott igényt.

Marcinkó Ferenc szerint a korábbi megállapodásban foglaltakhoz képest újabb engedményeket nem tud tenni Magyarország.