Többet kell várniuk a jogosítványra a betegeknek

Vágólapra másolva!
Nemcsak a háziorvoshoz, de a szakorvos is el kell mennie azoknak az autósoknak, akik szeretnék meghosszabbítani jogosítványukat, de valamilyen betegségük van. Ez elsősorban a szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdőket érinti. A szakorvosokhoz azonban általában nehéz bejutni, van, ahol másfél hónap az előjegyzés.
Vágólapra másolva!

Év eleje óta a jogosítványhoz szükséges orvosi igazoláshoz nem elég a háziorvosi vizsgálaton részt venni azoknak, akik krónikus betegségben szenvednek. Ilyenek a szív -és érrendszeri, idegrendszeri vagy vércukor problémákkal küzdők - hangzott el az RTL Klub Híradójában kedd este.

A műsorban megszólalt Dr. Komáromi Zoltán, háziorvos, aki azt mondta, hogy általában megmutatja a rendeletet a betegeknek, hogy lássák, erre formailag is szükség van, majd ad nekik egy beutalót és kér előjegyzést. A határidő ilyenkor 2-3 héttel is csúszhat, mert a szakrendelésekre az előjegyzés 2-3-4 hét - sőt, van ahol másfél hónap.

A híradónak nyilatkozó háziorvos szerint az év eleje óta hatályos rendelet felesleges adminisztrációt jelent, hiszen a fent említett betegek egyébként is rendszeresen járnak orvoshoz. Ráadásul ha csak a jogosítvány miatt megy valaki szakvizsgálatra, fizetnie kell, ha kontrollra küldik, akkor nem.

Az [origo] decemberben írt arról, hogy az új rendelet szerint januártól maximum öt évre kaphatnak alkalmassági igazolást.