Az Európai Parlamentet is elérte a médiatörvény vitája

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament szocialista, zöld és liberális frakciói politikai szankciókat helyeztek kilátásba Magyarország ellen arra az esetre, ha az EU vizsgálata bebizonyítaná, hogy a magyar médiatörvény sérti a sajtószabadságot. Az Európai Néppárt viszont a magyar kormány mögé állt.
Vágólapra másolva!

A Európai Parlament szocialista, zöld és liberális frakciói ígéretet tettek, hogy alaposan kifaggatják Orbán Viktort a médiatörvényről akkor, amikor az uniós elnökség programját ismerteti jövő hét szerdán. A három politikai csoport azt állítja, hogy a médiatörvény megsérti az EU Alapjogi Chartáját - írta a European Voice.

"Túl sok kérdés merül fel ezzel a törvénnyel kapcsolatban, amelyek választ követelnek" - mondta Renate Weber, a liberális frakció román tagja. Göncz Kinga, a szocialisták magyar tagja szerint a Szocialisták és Demokraták frakció vizsgálja a lehetőségét, hogy a Lisszaboni Szerződés 7. cikkelye alapján szankciókat kezdjen az Európai Parlament Magyarország ellen, ha a törvényei ütköznek az uniós joggal.

Göncz Kinga hozzátette, hogy bármilyen lépéssel megvárják az Európai Bizottság vizsgálatát. Ha az a közösségi jogba ütközőnek találná a médiatörvényt, a European Voice szerint a szabályok lehetővé teszik, hogy a parlamenti és a tagállamok többségével elvegyék Magyarország szavazati jogát. "Az Európai Parlament felelőssége, hogy megvédje az alapvető jogokat és a demokráciát" - mondta Göncz.

A hírportál szerint a parlament civiljogi, igazságügyi és belügyi bizottsága a jövő hétfőre tűzte ki a médiatörvény megtárgyalását. A bizottsági ülésen részt vesz Viviane Reding igazságügyi és alapjogi biztos, Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős biztos és "egy magyar miniszter."

A Néppárt, amelynek a Fidesz is tagja, már kinyilvánította, hogy a magyar kormányt fogja védeni az ügyben. Schöpflin György fideszes európai képviselő szerint, "ha támadás indul ellenünk, az Európai Néppárt majd mögénk áll". A médiatörvény elleni kritikákat igazságtalannak nevezte, és azt állította, hogy azok az Unió ellen fordíthatják a magyarokat.