Harmadfokúra emelik az árvízi készültséget az Észak-Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Szombat este hat órától harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Dunán Vének és Dunaremete között. A folyó várhatóan a hét elején elönti a budapesti rakpartokat is. A Tisza viszont apad, a Tiszántúlon több helyen is megszüntették a készültséget. Szabolcsban továbbra is a belvíz okoz gondot.
Vágólapra másolva!

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe szombat este hat órától az Észak-Dunántúlon a Dunán várható árhullám miatt. A folyó a németországi szakaszon Kelheimnél tetőzik, Passaunál pedig árad. A magyar szakaszon várhatóan a jövő héten tetőzik az árhullám. A Duna a hét elején várhatóan teljesen elönti a budapesti rakpartokat, a szakemberek szerint a folyó keddről szerdára fog tetőzni, 680 centiméter körüli vízállással. A tetőzést várhatóan lassú apadás követi majd, ezért a rakpartok a hét végéig víz alatt maradnak. Az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szerint jelenleg 1.348 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, ebből harmadfokú a készültség 86 kilométeren (a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán), másodfokú 27 kilométeren.

Szegednél megszűnt a készültség

A Tiszántúlon megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hortobágy-Berettyón, így már csak a Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön van érvényben riasztás. Továbbra is a legalacsonyabb szintű a készültség az apadó Hármas- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén összesen 146 kilométeren védekeznek a víz ellen.

Szegednél a Tisza vízszintje 650 centiméter alá csökkent, ezért délben megszüntették az árvízvédelmi készültséget. A mindszenti vízmércénél délelőtt 724 centiméter volt a vízállás, ott az előrejelzések szerint a jövő hét közepére süllyedhet a készültségi szint. Elsőfokú a készültség a Hármas-Körös torkolati szakaszán is.

Szabolcsban több mint hétszáz ház van veszélyben

A hirtelen felmelegedés hatására megemelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 3750 négyzetkilométer a belvízzel elöntött terület, ebből 2020 négyzetkilométer a vetés, szántó. Összesen 218 település rendelt el belvízvédelmi készültséget, ebből 19 harmadfokút.

Szabolcsban még mindig a belvíz okoz gondot, jelenleg 737 ház van veszélyben. Tiszavasváriban két embert kellett kitelepíteni, így 19-re nőtt a kitelepítettek száma a térségben - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete. Pénteken mintegy 1600 homokzsákot építettek be a védművekbe. Dombrádon egy utcát teljesen lezártak a forgalom elől, Tiszabezdéden egy, míg Újfehértón hat utcaszakaszt nem használhatnak az autósok.