Kolompár: Az átadás után rongálták meg a roma önkormányzat székházát

Vágólapra másolva!
Kolompár Orbán rongálás miatt feljelentést tett, mivel szerinte az Országos Cigány Önkormányzat székházát az átadás-átvétel után rongálták meg, azért hogy hamis színben tüntessék fel az előző vezetést.
Vágólapra másolva!

Feljelentést tett az Országos Cigány Önkormányzat volt vezetője ismeretlen tettes ellen a szervezet Dohány utcai székházának megrongálása miatt. Kolompár Orbán keddi sajtótájékoztatóján az is elmondta, hogy a rongálás az átadás-átvétel után történt, a rongálással hamis színben akarták feltüntetni az előző vezetést. A volt elnököt az OCÖ jelenlegi vezetése nem engedte be a székházba, ezért a sajtótájékoztatót egy közeli étteremben tartotta.

Kolompár Orbán felidézte, hogy pénteken Farkas Flórián, az országos önkormányzat új vezetője és Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár sajtóbejárást tartott az épületben. Kolompár szerint ekkor Farkas Flórián hamis színben tüntette fel a helyzetet, azért, hogy pluszforrást kapjon a kormánytól. Ha ez bebizonyosodik, le kell mondania tisztségéről - tette hozzá. Kitért arra is, hogy ha a helyettes államtitkár minderről tudott, akkor szintén le kell vonnia a megfelelő konzekvenciát.

A roma vezető, aki nyolc éven át irányította az OCÖ-t, kijelentette: hazugság, hogy 113,2 millió forint tartozással adta volna át az önkormányzatot. Közlése szerint az átadás-átvételi dokumentumok is tanúsíthatják, hogy mintegy 9 millió forintnyi adótartozás mellett az OCÖ tíz bankszámláján 122,3 millió forint készpénzzel és az egykori, Gyömrői úti művelődési ház eladásából származó további 40 millió forinttal adta át hivatalát, az épület pedig nem volt lelakott állapotban.

Elmondása szerint a sajtónak bemutatott pincét és padlást soha nem használták, az ott tárolt dokumentumok még Farkas Flórián elnökségének idejéből származnak. Kolompár felháborodását fejezte ki amiatt is, hogy a székház aulájából eltűnt Balog Béla táncművész szobra, amelyet három évvel ezelőtt állítottak az akkori kormány képviselőivel, valamint leszedték a romagyilkosságok áldozatai előtt tisztelgő, 2009-ben állított emléktáblát. Kolompár Orbán álláspontja szerint az önkormányzat szombati, kaposvári közgyűlésén törvénytelenül hozott döntéseket, módosította működési szabályzatát és költségvetését, ezért az illetékes kormányhivatalhoz fordulnak.

Pénteken Farkas Flórián, az Országos Cigány Önkormányzat élére január végén megválasztott vezető tett feljelentést az átadás-átvétel kapcsán feltárt hiányosságok és a székház állapota miatt. Farkas akkor elmondta, hogy az általa ígért új szemléletű, erkölcsös, törvényes és szakmai politika alapján ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mivel addig 113,2 millió hiányt tártak fel, és az előző vezetés sok tízmillió forintnyi értéket, hivatalos dokumentumokat hanyagul kezelt. Farkas a körülmények miatt először nem is vállalta el az Országos Cigány Önkormányzat vezetését. A roma politikus, aki akkor az épületet a pincétől a padlásig megmutatta az újságíróknak úgy értékelt: "a helyzet szégyenteljes és fájdalmas".

Szombaton, Kaposváron az Országos Cigány Önkormányzat közgyűlése új névről, új szervezeti és működési szabályzatról döntött. A szervezet neve Országos Roma Önkormányzat, vezetője pedig Farkas Flórián lett.