Indul a Moszkva tér újratervezése - az [origo] olvasóinak válaszolt a főpolgármester

Tarlós István főpolgármester, videós interjú
Vágólapra másolva!
Mikor fejeződik be 4-es metró építése, és mi lesz a Moszkva térrel? Ilyen kérdéseket is kapott olvasóink videóiban Tarlós István főpolgármester, aki ugyancsak egy videóban válaszolt. A városvezető szerint jó megoldás volt a hajléktalanok kitiltása az aluljárókból, és az is kiderült, hogy nem tartja "ördögtől való gondolatnak" a dugódíj esetleges bevezetését.
Vágólapra másolva!

Több probléma is hátráltatja a 4-es metró építési munkálatainak befejezését - válaszolta Tarlós István főpolgármester az [origo] olvasóinak videón keresztül feltett egyik kérdésére. A városvezető szerint az egyik fő gondot a metrószerelvények jelentik, amelyek nem kapták meg a megfelelő működési engedélyt (erről részletesen olvashat itt), és így "folytathatatlan a munka". Ugyanis vezető nélküli automata szerelvényekről van szó, amelyeknek az automata- és biztonsági berendezéseit más cég szállítja, mint amelyik a szerelvényeket. Ezért, amíg nincs szerelvény, addig a másik cég nem, vagy alig tud dolgozni - magyarázta Tarlós, aki szerint emiatt egy csomó kötbér is fenyegeti a várost.

A 4-es metró tervezett második szakaszával viszont az a gond a polgármester szerint, hogy "a városnak egyetlen fillérje sincs rá, az unió pedig még csak tárgyalni sem hajlandó erről". Tarlós megjegyezte: kár olyanokat mondani, hogy "miért állítják le a 4-es metró második szakaszát", hiszen leállítani olyasmit lehet, ami elkezdődött, márpedig ez "még papíron sem" indult el. Olvasónk kérdésére úgy becsülte, hogy a metró első szakaszának befejezése "legkedvezőbb esetben 2013 végére" várható, de ha a szerelvények ügye nem oldódik meg, akkor akár 2015-ig is eltolódhat az átadás.

"Emberséges, de karakteres megoldás"

A főpolgármestert a dugódíj bevezetéséről is kérdezték, szerinte az új adónemről nem ő dönt, csak a közgyűlés többségi döntésével lehet bevezetni. "Nem ördögtől való gondolat" a dugódíj Tarlós szerint, mint mondta, külföldön már vannak pozitív és negatív tapasztalatok ezzel kapcsolatban, és "talán több a pozitív". A budapesti bevezetésének azonban vannak előfeltételei - amelyek nélkül "inkorrekt volna bevezetni" -, ilyen az egységes parkolási rendszer, parkolók építése a város szélén, illetve a nagy csomópontokban, a 4-es metró befejezése, és az 1-villamos átvezetése a "jelenleg még Lágymányosinak nevezett hídon" - sorolta Tarlós, aki szerint ezért legkorábban 2014 januárjában várható a dugódíj bevezetése.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wlo8PJLnJFerRTSq

Tarlós válaszol

A hajléktalanokkal foglalkozó, Város Mindenkié Csoport egyik aktivistája a hajléktalanok aluljárókból kitiltására utalva azt kérdezte: melyik törvény jogosítja fel Tarlóst arra, hogy a köztéren tartózkodó embereket "önhatalmúlag törvényen kívül helyezze, és onnan eltávolítsa". Tarlós - aki először leszögezte, hogy minden tisztelete az érdekvédő csoport munkatársáé - erre úgy kérdezett vissza: "melyik törvény alapján lehet az aluljárókat életvitelszerűen lakásnak használni". Szerinte a fővárosi lakók többségének az érdekét vették tekintetbe, amikor "emberséges, de karakteres megoldás -ként, decemberben visszaadták a budapestieknek" az aluljárókat. Hozzátette, az otthontalan embereknek kulturált lakhatási lehetőséget, sőt még munkalehetőséget is biztosítottak.

Mi lesz a Moszkva térrel? - tette fel a kérdést egy fiatal lány. Tarlós szerint "tarthatatlan állapotok" vannak a Moszkva téren, amely ezért teljes rekonstrukcióra szorul. Mint mondta, heteken belül megkezdődik a terveztetés, és reményei szerint a kivitelezés is megkezdődhet még ebben a ciklusban. A tér elnevezését illetően úgy fogalmazott, hogy "ambivalens", mert a Rákosi időkben kapta a nevét a közterület, ugyanakkor viszont sokan már megszokták ezt az elnevezést, ráadásul az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokra is tekintettel kell lenni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

"Sajnálom, hogy a II. kerület vezetése nem mert állást foglalni ebben a kérdésben" - mondta Tarlós, aki személyes javaslatát is elmondta: A Moszkva teret vissza kellene nevezni a "régi, klasszikus" Széll Kálmán térnek. A város "egy egészen más pontján" ugyanakkor meg kellene engedni, hogy emeljenek egy kis orosz ortodox kápolnát, amelynek a környékét elnevezhetnék Moszkva térnek - tette hozzá.

"Nehezen tolerálható"

"A József Attila Színház színház marad" - nyugtatta meg Tarlós egyik olvasónkat, egyben megismételte, hogy senki nem adott utasítást a társulat feloszlatására. Mint mondta, a színház vezetése 270 millió forintot megkérdőjelezhető módon használt fel, ezért mindenképp változásokra van szükség: vagy hasznosítják "szigorúan színház céljára", vagy önkormányzati intézmény marad, de új igazgatót neveznek ki. Egy másik felvetésre reagálva egyetértett azzal, hogy a pesti Kossuth Lajos utca és Rákóczi út üzletsora, ez a gyönyörű központi városrész "nehezen tolerálható" állapotban van. "Ezek bérbe adásának feltételein valóban változtatni kell" - ismerte el.

Annak a kérdezőnek is igazat adott Tarlós, aki a mozgássérült igazolvánnyal való visszaélések elleni fellépést kérte számon. A főpolgármester szerint "prevenciós intézkedéseket kell hozni", de ehhez törvénymódosítások szükségesek, amelyeknek már nekiláttak, és a Belügyminisztérium támogatásával hamarosan a parlament elé kerülhetnek. Az óbudai római part védelmét firtató másik kérdésre Tarlós azt mondta: Már III. kerületi polgármesterként is küzdött azért, hogy itt megépülhessen az árvízvédelmi töltés. Szerinte erre több féle forrásból is pénzt fognak fordítani, így 2014-ig megvalósulhat.

***

A beérkezett kérdések közül szerkesztőségünk a budapesti biciklis közlekedésről, illetve a melegfelvonulásról szólókat is szerette volna feltenni a főpolgármesternek, aki azonban ezekre ezúttal nem kívánt válaszolni.